Прочитај ми чланак

СКУПШТИНА – Министру се сви смеју: Шаровић очитао лекцију Ђорђевићу у вези пензија

0

Током наставака Четврте седнице Другог редовног заседања Народне скупштине Србије у 2019. години, у петак 25.10., десила се занимљива раправа између опозиционог посланика из редова СРС, Немање Шаровића, и министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Зорана Ђорђевића, након које је споменутом мистру после његовог излагања, смејала већина присутникх посланика у скупштинској сали.

Немања Шаровић је започео расправу, у вези пензија, са следећим тврдњама:

„Повећања пензије није било. Ви још увек нисте надокнадили ни оно што сте узели, отели, ево понављам – отели, противуставним законом који сте донели. Године 2014. у кампањи једно од основних обећања ваших предизборних је било да нећете дирати у стечена права и да реформе, какве год буду биле, да неће ићи на уштрб пензија. Неколико месеци касније ви сте урадили управо то, преварили грађане Србије и преварили пензионере за које кажете да су у највећој мери гласали за СНС. Ви говорите о 8,7 милијарди, како ћете сада дати динара, а никако да чујемо колико је ваша штедња коштала пензионере у претходном периоду.

Према званичним државним подацима, погледајте – Република Србија, Фискални савет, од 6. фебруара 2019. године, у потрази за економски одрживом и друштвено прихватљивом формулом за усклађивање пензија. Званичан државни документ. Документ државне институције, да не буде да неко нешто измишља, да вас неко мрзи, ево само читамо податке које ви дајете, каже – према статистичким подацима од 6. фебруара 2019. године, видљиво је да је инфлација у периоду од 2012. до 2018. године износила 26,6% а раст БДП 12,1%. Раст БДП, којим се толико хвалите.

Да ли је, господине министре, ово тачан податак? Ја верујем да јесте. Ево, верујем вам. То значи да је усклађивање пензије у складу са законом који сте ви променили морало бити најмање 32%. У претходних шест година ви сте повећали пензије за 8,9%. То значи да сте отели пензионерима најмање 23%. То значи да сте за ових шест године календарских отели пензионерима, противуставно, најмање једну годишњу пензију. Уместо да чујемо макар извињење, уместо да кажете – ево, драги пензионери, сада ћемо оно што смо вам отели без ваше сагласности, оно што смо вам отели противуставно, сада ћемо то почети да враћамо. Ви нас убеђујете да неко треба да се радује за 5.000 динара помоћи пензионерима.

Да ли су пензионери радили да би живели од милостиње и од помоћи? Каква помоћ у златном добу? Они треба да живе од сопствених пензија, да живе поштено, да буду поносни, да се не стиде ни једни других ни својих унука, а не да чекају милостињу и да због тога буду задовољни.

Ви сте ограничили повећање пензија, ви сте смањили пензије, и то представљате као свој велики успех. У међувремену, за тих шест година буџет Републике Србије повећан за 4,5 милијарде евра, за 72% и причате о банкроту. Пара има у буџету, али паре иду на другу страну. Пензионери вам нису приоритет. Пољопривредници вам нису приоритет. То је чињеница, и то говоре, што је најбитније, ваши званични државни подаци. Подаци државних институција.

Целу расправу можете погледати у видео клипу испод: