Прочитај ми чланак

Скупштина – Дипломатски скандал: Мило Ђукановић запретио Србима и српској држави

0

Мило Ђукановић у уторак 17. децембра, на седници Скупштине Црне Горе, поручио да Закон о слободи вероисповести није акт којим се „обнавља Црногорска православна црква, иако идеја њене обнове има пуно историјско утемељење, али то није предмет закона“

Председник Црне Горе Мило Ђукановић се на седници државног парламента на коме се бирао омбдусман, дотакао црквених питања и спорног Закона о слободи вероисповести који је подигао тензије у Црној Гори. Он је казао да то није акт којим се „обнавља Црногорска православна црква, иако идеја њене обнове има пуно историјско утемељење“. Ђукановић је рекао да он тај закон није предложио па га неће ни повлачити, иако му је то сугерисано од посланика Демократског фронта.

PRINTSCREEN

– Српске православне цркве нема 1918, већ постоји Црногорска православна црква. У причи о отимању имовине СПЦ има неколико флагрантних неистина. У правном систему Црне Горе 1918.не постоји акт којим је другачије дефинисана имовина цркве него као државна дата на употребу цркве и прецизно се предвиђа да је нико не може да је прода без сагласности државе. Мора се видети како је та државна имовина прешла у руке цркве. То јесте део одговорности других државних органа и кривична одговорност људи који тамо раде. Плашим се да се не може свести на то. Плашим се да је то мањи део проблема, већи део проблема је из времена 1918. Коме смета да се кроз закон и редован поступак пред судвима докаже шта је чије? То смета ономе ко зна да није његово и жели да задржи оно што је незаконито присвојио.

Ђукановић је дговорио и на критике које стижу на његову адресу а односе се на питање откуд му право да се тиме бави.

– Право ми припада као и сваком од вас, као делу власти, јер без обзира ђо еминентни представници СПЦ трврде да је СПЦ створила Црну Гору, па би она по том основу имала право да одлучује о томе, укос што смо ми шедставници народа и ми о томе одлучујемо. Немам намеру да било коме то објашњавам и да се пред било ким повлачим, казао је Ђукановић.

Он се није сложио са оценама дела опозиције да је Црна Гора спржена и приватна држава, додајући да је „приватна држава“ крилатица настала уочи мајског референдума 2006.године.

– Да ли сам ја господар живота и смрти? Не изненађујем се таквим оценама. Верујем да живимо у држави и друштву у којима нема господара живота и смрти. Да ли су Срби дискриминисани? О томе најбоље сведочи статистика -91.их је било девет одсто, сада 28 одсто. У условима дискриминације број Срба је порастао, нагласио је Ђукановић, додајући да је политиком тадашње власти Србије и Црне Горе, землха уведена у рат који је унапред био изгубљен, а само са једним циљем да се учврсти власт у Београду.

– А партије којима ви данас припадате су снажно подржале такав избор, казао је Ђукановић, настављајући да су поједини из данашњих опозиционих партија пуцали на НАТО авијацију и говорили: „Гађајте и нас, нисмо губави“.