Прочитај ми чланак

ШКОРО: Вучић купује време, хоће да дестабилизује неке људе у опозицији

0

"Ја не верујем да је ова власт спремна за разговор, она се боји бојкота. Мени делује да Александар Вучић жели да купи време, да му се отвори могућност да дестабилизује неке људе у опозицији, да ли ће то бити обећање преласка цензуса, могуће је да је то поента", сматра новинар Срђан Шкоро.

Говорећи о састанку власти и опозиције, Шкоро је рекао да се то може назвати тактизирањем, јер, како каже, не верује да може да буде помака и да је бојкот једина опција и оружје против овакве власти.

„Дан саопштавања је небитан јер бојкот већ траје, опоз бојкотује парламенте по градовима, сад треба да буде нови замајац јер ови разговори с влашћу неће дати резултат, све делује као куповина времена јер не можете за месец дана да поправите нешто што сте седам година урушавали“, каже Шкоро.

Он додаје да је тим експерата урадио препоруке за изборни процес, које, наводи, важе и постоје у свим демократским земљама.

„Све то није тешко испуњиво. Али власт то неће применити, тек када би се то применило могли би да почну преговори, да се виде финесе како то испоштовати до краја. Мислим да је опозиција требало да изађе раније с јединственим ставом“, рекао је Шкоро.

Бојан Клачар из ЦеСида сматра да је први састанак власти и опозиције одложио одлуку о бојкоту и да се зато сада септембар помиње као рок.

„До септембра је могуће да се кроз дијалог постигне договор у ком правцу би ствари могле да крену. Ако би се пронашао заједнички именилац, има времена за неке ситније техничке ствари у изборном процесу, то би могла да буде нека врсра динамике“, наводи Клачар.

„Људи мисле да је слобода медија ако се појаве Ђилас или Јеремић у дневнику. Слобода медија је да на РТС видимо шта је с докторатима, дипломама, да сазнамо истину о свим догађајима“, каже Шкоро.

Он сматра да и опозиција има адут у рукама – бојкот, и да на тај начин у преговорим има шансу да за себе избори највише.

„Уколико бојкота буде, имаћемо другачију кампању. У кампањи бојкота, опозиција би морала да буде активна од првог дана, да ли кроз протесте или неке друге акције, морало би да траје од септембра. Кампања мора да се настави и након дана за гласање. Власт би морала кампању да фокусира на подизање мотивације да се изађе на изборе. Видећемо каква ће бити косовска динамика, можда буде још нека тема повезана с изборима“, каже Клачар.

Када је у питању бојкот избора, Шкоро сматра да је бесмислено учествовати на изборима за које кажете да ништа нису добри. Како каже, нема дилему, и свако ко буде изашао на „Вучићеве изборе“ нема право себе да назове опозицијом.

„Треба повући јасну линију. Или си за Вучића или на страни народа. Ако си за Вучића, онда подржаваш лажи, преваре, лажне дипломе“, наводи Шкоро.

Он поручује и да је Споразум с народом настао као начин приближавања људи и опозиције на протестима и да као такав обавезује.

„После тог споразума су опозициони политичари почели да говоре на скуповима, надам се да га озбиљно схватају, он нешто обавезује. Ако си се ти тамо обавезао да нећеш на овакве изборе, обавезао си се народу. Видим да би неки потписници хтели да пронађу неко друго решење.. Морамо да повучемо границе јер ово постаје неодрживо у сваком смилсу“, каже Шкоро.