Прочитај ми чланак

СКAНДAЛ: Сулејман Угљанин рекетира Србију и прети паклом!

0

Позивом Бошњацима да формирају државу Санџак, Сулејман Угљанин наставља да уцењује Србију поручујући јој – ако ми не дате власт, спреман сам да вам приредим пакао.

Откад је после избора 2014. године остао без министарске фотеље, Угљанин не престаје са екстремним изјавама. Након што је недавно тврдио да су МУП и Војска Србије за Бошњаке непријатељски фактор, у недељу у Новом Пазару је рекао да Санџак треба да постане држава.

Екстремиста

Милован Дрецун (СНС) подсећа да се Угљанин, док је био министар од 2008. до 2014, „није много бунио“.

– Било му је лепо када је био део извршне власти, а сад када није, ради против државе – прича Дрецун.

Он сматра да је Угљанин сада „дефинитивно претерао“.

– То што чини је апсолутно незаконито и није ми јасно зашто тужилац не реагује јер је овде реч о позиву на прекрајање територије једне земље – истиче Дрецун.

Ипак, он је уверен да је екстремизам осуђен на пропаст и да ће лидер СДA „проћи као Муамер Зукорлић, који је потпуно маргинализован“. Он жели да подигне свој ауторитет и придобије поверење Бошњака.

Опасне баљезгарије

Познати београдски адвокат Тома Фила каже за “Блиц” да су изјаве Сулејмана Угљанина о држави Санџак – баљезгање!
– Ипак, тај Угљанин позива на промену државног уређења. Зато би Тужилаштво можда требало да се позабави тиме, да утврди аутентичност изјаве, јер није немогуће да се такве изјаве на крају претворе у нешто озбиљно – каже Тома Фила. Како Фила наводи, српска трагедија није само Косово.
– Јасно је да сецесијама коначно треба стати на пут – истиче Фила.

– Угљанинова изјава о држави Санџак је у свађи с памећу и реалношћу – каже за „Блиц“ потпредседник Владе Србије и лидер СДПС Расим Љајић.

Он сматра да Угљанин још живи у прошлости и од прошлости, “мислећи да оно што је имало политичку прођу деведесетих година има и сада, 25 година касније”.

– Његовим изјавама се већи значај даје у Београду него што имају утицаја у Санџаку. То ће се и показати на првим следећим изборима, на којима ће остварити најгори резултат. Народ у Санџаку неће утопије, већ радна места, путеве, школе… У причу о држави Санџак више не верују ни деца у обданишту – уверен је Љајић.

Осуда екстремизма Сулејмана Угљанина једна је од ретких тема око којих слично мишљење имају власт и опозиција. Портпаролка ДС Aлександра Јерков каже да су то изјаве какве демократе не могу да подрже.

– Овакве изјаве су опасне, непотребне и не треба имати разумевања за њих. Није јасно у ком контексту и из којих порива је овако нешто речено. Места таквим изјавама нема, као што их никада није ни било – истиче Aлександра Јерков за „Блиц“.

Сулејман Угљанин је пре два дана, у својству председника Бошњачког националног већа, организовао прославу 25. годишњице илегалног референдума о аутономији Санџака. Поручио је Бошњацима да треба да се боре за „државу Санџак“, која по њему има упориште у три документа: сјеничка декларација из 1917, одлуке партизанскоп скупа AФВНОС из 1943. и референдум из 1991. године.

– Угљанин је деведесетих чак и правио некакву војску. Због тога је против њега била подигнута оптужница, а он побегао у Турску – подсећа Милован Дрецун.

Извор: Блиц