Прочитај ми чланак

„СЈАЈАН ПЛАН“ ПРИШТИНЕ Албанци Јашаријем нападају Лазара!

0

Ћорак! На протесту који је јуче требало да „запали“ Косовску Митровицу у јужном делу града окупило се свега 40 људи.

3

Доминира регијом: Кнез Лазар, Фото: Танјуг

Ћорак! На протесту који је јуче требало да „запали“ Косовску Митровицу у јужном делу града окупило се свега 40 људи.

На протесту је било далеко више полиције него демонстраната код моста на Ибру, а окупљени су се разишли уз коментаре да је „срамота што је подигнут споменик кнезу Лазару на албанској земљи“.

С друге стране, изгледа да бронзана статуа посвећена српском средњовековном владару толико смета албанским политичарима да се, како „Ало!“ сазнаје, планира подизање споменика Адему Јашарију, оснивачу терористичке ОВК-а, који ће „надвисити“ средњовековног српског владара, а план би требало да се спроведе у дело до наредног Видовдана.

Према речима Милована Дрецуна, очигледна је жеља код албанских политичара да се доврши етничко чишћење Срба.

– Било је очекивано да ће се бунити против споменика кнезу Лазару. Очигледна је жеља да се доврши етничко чишћење и да се избришу сви трагови српске културе и вере. Трагичан је предлог Харадинаја да се Албанцима дигне споменик за учешће у Косовском боју, заиста је смешно. А када смо већ код споменика, чуо сам и ја да планирају да подигну један Јашарију као неку врсту одговора на споменик кнезу Лазару – рекао је Дрецун за „Ало!“.

4

Адем Јашари, Фото: приватна архива

Да прича о брисању свих трагова присуства Срба на Косову није без основа показује и јучерашња одлука Скупштине општине Урошевац, по којој ће једно село у тој општини, Српски Бабуш, да се преименује у Бабош.

– Албански одборници у Урошевцу су послали јасну поруку да им не сметају само Срби, већ и сам помен српског, што је политичка манифестација шовинизма и најотвореније мржње. Српски народ жели окончање периода мржње и сукоба и нормализацију односа, али за такав искорак је потребна обострана воља. Зато очекујемо од Приштине да утиче на то да ова одлука буде преиначена – рекао је Марко Ђурић за „Ало!“.

Јаблановић на Кошарама

Александар Јаблановић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, обишао је јуче караулу Кошаре, после чега су стигле оштре реакције албанских политичара, који су његов чин описали као провокацију. Он је за Спутњик рекао да ће бити покренута иницијатива да се на караули подигне спомен-обележје у част погинулих српских војника.