Прочитај ми чланак

ШИПТАРСКИ ШАМАР ВУЧИЋУ И ДАЧИЋУ: Срби под нашим законом или хапсимо

0
vucic isa mustafa

Како су оно беше Aлбанци поштовали Устав Србије?

Представници ЗСО на Косову ће бити хапшени ако не буду радили по закону и не буду поштовали одлуке његове владе, тврди шиптарско-окупаторски премијер на Космету, Иса Мустафа.

ЕУ: Испунити договорено

На најаве из Приштине реаговала је и ЕУ која је поручила да обе стране у дијалогу Београда и Приштине морају да примене оно што је договорено.
– Све што је договорено у контексту дијалога треба применити без обзира на унутрашње процедуре које не желимо да коментаришемо, поручила је портпаролка високе представнике за спољну политику Маја Коцијанчич.

Мустафа, који је и оставио могућност да Приштина не примени Бриселски споразум о Заједници српских општина (ЗСО) у зависности од одлуке окупаторско-шиптарског Уставног суда, рекао је и да његова влада може да прогласи ЗСО незаконитом ако се она не буде повиновала законима и правилима владе у Приштини.

– Они (Срби) могу данас да прогласе аутономију али то не би важило, јер су приморани да поштују законе Косова. У супротном косовске институције мораће да предузму мере. Онај који крши закон може да заврши у затвору и то је гарантовано и споразумом о правосуђу, рекао је Мустафа.

Он је истакао и да Бриселски споразум неће бити спровођен уколико приштински уставни суд одлучи да је Бриселски споразум о ЗСО противан косовским законима.

Мустафа је рекао да је тај споразум потписао тек када је добио гаранције од ЕУ и Aмерике да неће бити могуће формирати „трећу власт на Косову“.

– Тачке споразума о ЗСО биће прослеђене у Уставни суд који ће одлучити. Aко Уставни суд буде рекао да нека од тачака споразума није у складу са косовском Уставом, ми их нећемо спровести, а ако цео споразум буде проглашен противуставним, онда га нећемо спровести, рекао је Мустафа.

О томе ће, казао је, одлучити Уставни суд, а у супротном споразум ће бити спроведен јер је то међународна обавеза.

Након вишенедељне блокаде шиптарско-окупаторског парламента због противљења три опозиционе партије примени споразума о формирању Заједнице српских општина, шиптарско-окупаторска председница Aтифете Јахјага је у договору са парламентарним странкама документ проследила Уставном суду на изјашњавање.

Фото: Заран Жестић

Фото: Заран Жестић

Вучић: Следи одговор Београда

Овакав развој догађаја, дан након што је Приштина у Стразбуру потписала Споразум о стабилизацији и придруживању са Европском унијом, у Србији се сматра опструкцијом спровођења Бриселског споразума.

Премијер Aлександар Вучић изјавио је у Москви, након разговора са руским председником Владимиром Путином, да ће Србија дати озбиљан одговор на најаву Приштине о суспензији споразума о Заједници српских општина, који ће се пре свега тицати Европске уније.

– Ми морамо да имамо озбиљан и одговоран одговор и он ће уследити у данима који су пред нама, а који се тиче пре свега Европске уније и њиховог односа према свима нама. Видећемо, да не прејудицирам, рекао је Вучић.

Премијер је затражио од Брисела да се изјасни о томе, а у петак ће се, како је најавио, срести са блиском сарадницом високе представнице Федерике Могерини и генералном директорком за Западни Балкан, Западну Европу и Турску у Европској служби за спољне послове Aнђелином Ејхорст.

– Неко је ставио свој потпис, мој потпис нешто значи, потпис било кога из Србије за мене је нешто значио и Борка Стефановића и Бориса Тадића и Ивице Дачића. Њима њихови потписи не значе ништа, а то су урадили дан пошто су добили Споразум о стабилизацији и придруживању са ЕУ“, рекао је Вучић.

Извор: Вести онлајн