Прочитај ми чланак

Шиптари увели визе за јужну српску покрајину

0

vize

(Бета)
Шиптари су од данас увели визни режим за 87 земаља.

Шиптари на Космету су у мају одлучили да уведу визни режим за 87 земаља. Тада је било речено да ће се визни режим сачинити на основу „претњи сигурности државе Косово и у интересу међународног мира и стабилности“.

На основу листе коју објављују медији, режим виза ће се, међу осталима, примењивати и према Русији и Кини, као и Алжиру, Куби, Египту, Ирану, Ираку, Индонезији, Пакистану, Либији и Сирији.

Едем Адзогену из Гане је први страни путник који је визу за Косово добио у косовском конзулату у Истанбулу и визу му је лично уручио „министар спољних послова“ Енвер Хоџај.

– Едем Адзогену из Гане це остати упамћен у историји Косова као први страни држављанин са визом Републике Косово – казао је Хоџај том приликом. Он је рекао да је Косово увело визни режим да би се заштитило од криминала, поменувши шверц људи и илегалне миграције.

– У исто време то ће створити могућности за стране држављане да посећују Косово ради туризма, образовања, бизниса – додао је он.

Конзулат у Истанбулу у којем је данас уручена прва косовска виза након проглашења независности 2008, служиће као главни центар за издавање виза грађанима земаља Азије и Африке.