Прочитај ми чланак

Шешељ: Играмо се са стрпљењем Русије и Кине, морамо да одбијемо притиске ЕУ

0

Председник Српске радикалне странке (СРС) Војислав Шешељ оценио је данас да је Влада Србије требало да одбије притиске из Европске уније да припадници Војске Србије (ВС) не учествују на војним вежбама "Словенско братство" у Белорусији.

Влада Србије донела је у среду одлуку да у наредних шест месеци прекине све војне вежбе и све војне активности са свим партнерима ради очувања позиције војне неутралности, а министар одбране Александар Вулин изјавио је да се Србија налази под „страшним и незаслуженим притиском“ ЕУ која тражи да се напусте планиране војне вежбе са Белорусијом.

„Да ли тако смеју представници једне заиста независне државе да се понашају? На притиске треба реаговати одбијањем, а не савијањем шије, пузећи, јер ако сада запад види да се пристици исплате, они ће се један за другим пласирати“, казао је Шешељ на конференцији за новинаре у седишту странке.

Подсетио је да је данас требало да почне војна вежба „Словенско братство“ у Белорусији, а да су припадници ВС већ отпутовали и оценио да је „неподношљиво“ што сада морају да се враћају.

Рекао је да су „као хлеб насушни“ Србији потребне војне вежбе са „пријатељским земљама“ и да се не сме кварити пријатељство са Русијом и Кином те је истакао да је потребно да власт разувери те земеље, „да се пријатељски односи неће мењати и да Србија остаје поуздан партнер“.

„Сувише смо се играли са стрпљењем Русије и Кине, треба да кажемо: ‘Постоје непоуздани заступници разних компанија који желе 5Г мрежу да уведу, али кинеске фирме су најпоузданије, ‘Хуавеи’ је најпоузданији и без премца је’. А са Русијом имамо традиционални савез, културну и националну блискост“, додао је Шешељ коментаришући неке одредбе споразума Београда и Приштине из Вашингтона.

Шешељ је нагласио да је с друге стране, Влада Србије требало да донесе одлуку да се све мировне снаге Србије у Либану повуку назад, након што се она споразумом са Приштином обавезала да ће либански Хезболах означити као терористичку организацију.

„Ми имамо неколико стотина војника у Либану, а главна оружана сила је Хезболах. Наши војници су досад тамо служили непристрасно да би сачували мир. Како сада неки српски официр може да убеди официра Хезболаха да смо непристрасни, да смо објективни кад их је Србија прогласила терористичком организацијом“, упитао је Шешељ.

Он је рекао да Хезболах није терористичка организација те упитао зашто је Србији потребан сукоб с њима и да ли ће српски војници испаштати због тога уколико додје до реакције те организације.

Коментаришући постигнути договор измедју црногорских коалиција које би могле да формирају нову владу, а којим се настављају евроатлантске интеграције и признање Косова не доводи у питање, Шешељ је казао да они морају да буду сада опрезни како не би пореметили унутрашње односе.

Додао је да ниједна српска странка на тамошњим парламентарним изборима није добила довољно гласова да би могла да захтева такве промене, због којих би се сада ризиковала коалиција.