Прочитај ми чланак

Сергеј Трифуновић: Велики су изгледи да ће Вучић завршити у затвору!

0

У овој страшној пандемији долазе нам на наплату мале плате у здравству, мутни тендери, запошљавање преко везе, омаловажавање најстручнијих и најпосвећенијих здравствених радника. Долази на наплату улагање у лажне докторе уместо у праве лекаре - рекао је у интервјуу за Директно.рс Сергеј Трифуновић, председник Покрета слободних грађана.

Како се Србија носи с кризом насталом због пандемије коронавируса? Стиче се утисак да нам здравље зависи искључиво од једног човека.

– „У добру се не понеси, у злу се не понизи“, је једна од мојих омиљених пословица због тако дубоке мудрости коју носи. Она је као рецепт за достојанство. Србију чине дивни људи који и у овим тешким тренуцима успевају да живе у складу са сопственим достојанством, брину за себе и за друге. Ипак, представници власти су неким невероватним маневром успели и да се понесу и да се понизе до граница апсурда – каже Трифуновић за наш портал.

Наше здравље зависи од нашег здравственог система, који чине људи, као и од наше солидарности и одговорности. Сви други утисци су погрешни. Пандемија коронавируса бацила је светло на медицинске раднике и систем здравствене заштите као стуб наше безбедности и здравља. Ово не важи само за Србију, него за цео свет. Нигде није добро и сви морамо да научимо нешто из ове страшне пандемије. У нашем случају долазе нам на наплату мале плате у здравству, занемаривање оних од којих нам зависи највредније што имамо, мутни тендери, запошљавања преко везе, омаловажавање најстручнијих и најпосвећенијих… Долази на наплату улагање у лажне докторе уместо у праве лекаре…

Сам врх власти често потискује струку у други план?

– Срећом, медицина је позив, није само професија, па и даље имамо медицинске раднике који се боре за здравље свих нас упркос свему. Ни то што раде без адекватне опреме и што су срамотно мало плаћени не утиче на невероватну посвећеност коју показују сада већ месецима. Нажалост, њима у посао покушавају да се умешају и они којима је јурњава за политичким рејтингом дијагноза, па свакодневно морамо да се носимо и са њиховим проблемима, изливима бахатости, нестручности, егоманије и осталог
гарнирунга.

Да ли је ово ванредно стање почетак апсолутне диктатуре Александра Вучића?

– Може да буде ако ми то дозволимо. Он може да ради шта хоће ако га ми пустимо. Ипак, на свима нама је да кажемо – НЕ МОЖЕ, и да му одузмемо тиме сваку могућност да настави да злоупотребљава функцију председника коју је узурпирао. Након онога што се десило Ани Лалић, начину на који смо се сви солидарно побунили и приморали ове радикале на власти да одустану од бесмислене идеје хапшења новинара у 21. веку, сигуран сам да ће Вучићу апсолутна диктатура остати неиспуњен сан, али и нека врста песме сирена коју производи његов болесно амбициозан мозак, која ће га на крају одвући у политичку пропаст и на сметлиште историје, где му је одувек и било место.

Ви верујете да се ближи крај Вучићеве владавине?

– Ја верујем, а он то зна. Зато и вилени. Но, превише ничега мора пући – пише на балону.

Шта ће се десити с државом ако епидемија потраје до краја лета, с обзиром да су поједине институције већ после месец дана доживеле колапс?

– Привреда је стала, много људи ће остати без посла. Ако се то и деси, опоравићемо се. Трпимо лоповску власт осам година, нема те короне која ће економији нанети толико штете као ова власт за скоро деценију. Опоравићемо се и од њих. И исто као и за ову мрачну епизоду наше политичке историје коју проживљавамо ових година, надам се да ћемо и из кризе коју је донела корона научити нешто и да ћемо следећи пут бити мудрији, солидарнији и свеснији ствари које су заиста важне.

Колико су у овом тренутку угрожена људска права и грађанске слободе?

– Укинута су, званично. Али слободан дух нико не може да нам укине и зато морамо да га чувамо сад више него икад.

Шта је фаталније, кад председник државе крши Устав или кад нацији вређа интелигенцију?

– Јао, мени је најгоре кад покуша да буде духовит.

Србија је једина земља на свету где се хапсе новинари који указују на пропусте у функционисању здравственог система. Занимљиво је да ни један директор болнице у којима је заражено медицинско особље, није сносио последице због пропуста у раду?

– Није занимљиво, трагично је и на нама је да не допустимо више такве ствари. У ситуацијама које се не могу контролисати људи показују од чега су саткани. Ова власт сада јаче него можда икад раније показује све своје аномалије.

Како оцењујете владине мере на сузбијању вируса? Мишљења су подељена, од оних да су донете са закашњењем и да су претерано ригорозне, до оних да је све урађено благовремено и с разлогом.

– Смета ми што лажу. Да су рекли – морамо сви да се затворимо јер немамо капацитете, а немамо их јер нам је здравство на коленима већ годинама, и да, то је и наша одговорност – поздравио бих овакве одлуке. Наравно, ово су људи којима је истина страна као што им је страно све друго што је нормално. У ствари, овде и нема Владиних мера. Постоје само мере које су предложили стручњаци и њих се сви придржавамо, а постоје и озваничени симптоми Вучићевог садизма попут слања пензионера у продавнице у 4 ујутру, затварање паса, покушаја цензуре медија… А Влада сном мртвијем спава…

Зашто најодговорнији политичари, пре свега мислим на Вучића и Брнабићку, свакодневно застрашују и обмањују народ? У томе им се придружују и поједини људи из струке претећи нам италијанским и шпанским сценаријом.

– То је њихов начин, они стално прете. Да парафразирам филм – њихов бренд је криза. Кад нема кризе и опасности по безбедност грађана, они је измисле. Измишљају атентате, ратове, шта год стигну, само да би се поставили као фактор стабилности у нестабилном времену. И наравно, као и све силеџије које прете, заправо су најгори слабићи. То су људи који иду из крајности у крајност. Једног дана смо лидери у свету у свему, а већ пар сати након тога нам стиже опроштајна СМС порука. Када би неко сумирао све њихове наступе дошао би до закључка како бисмо баш добро живели јер смо најбољи на свету, али ћемо сви помрети и неће имати где да нас копају…

Да ли су гастарбајтери, како каже Вучић, заиста главни кривци за ширење инфекције?

– Људима је у оваквим ситуацијама потребно да криве некога и Вучић то злоупотребљава. То ради из страха да не бисмо кривили њега. Ипак, за ширење вируса крива је природа тог вируса која му омогућава да се лако шири. Вучић је главни кривац за ширење панике, али то не важи само у времену коронавируса. У Србији је то редовна појава, само је сада појачана јер су људи осетљивији.

Колико ће COVID-19 променити живот у Србији. Чему грађани могу да се надају у економском и у политичком смислу?

– Читао сам доста анализа различитих стручњака из света који покушавају да предвиде како ће COVID-19 променити друштвене и партнерске односе, како однос према науци и медицини, шта ће се догодити са економијом. Сигурно је да ће бити великих промена, али је исто тако сигурно да ће се оне догодити у целом свету. Оно што свако од нас може јесте да искористи ове промењене околности колико год је могуће. Мени излоација искрено прија, јер иначе имам превише динамичан распоред. Коначно сам завршио књигу. Можемо да покушамо да будемо бољи људи, саосећајнији синови и ћерке, пажљивији родитељи и увиђајнији пријатељи. Можемо да искористимо ово време да урадимо нешто добро за себе и људе које волимо, да се подсетимо на ствари које су заиста важне и тиме дамо свој допринос опоравку од кризе. Не могу да кажем људима чему да се надају, али ја се надам једној вредносној ренесанси и повратку љубави и
солидарности међу људе.

Како оцењујете намеру ове владе да нас задужи за још 5-6 милијарди евра?

– Лако је туђе паре из хеликотера бацати. Очекивао сам више од економског тигра. Знајући њих, њихова намера је вероватно усмерена ка њиховом личном богаћењу. Шта ће им толике паре, то ми је мистерија.

Боље да свако од њих пронађе бар једног искреног пријатеља који се не плаши да им каже кад негде греше. Богатији би били, а и земљи би било много боље.

Чули су се предлози да би у овом тренутку требало формирати владу националног спаса?

– За почетак треба да вратимо смисао Влади, Парламенту, Уставном суду, општини, Тужилаштву…

Шта бисте у овом тренутку поручили или посаветовали Александра Вучића?

– Да се склони и да покуша да буде срећан бар неко време. Како стоје ствари, велики су изгледи да заврши у затвору, а кад човек погледа његов живот, тај човек никад није био срећан. Зато можда и јесте такав.

Прво је био Шешељев предмет за злостављање, онда је имао улогу коју је морао да игра и која му није легла, па је осећао мањак знања за амбиције које има, па је имао комплекс јер га нико паметан и учен у овој земљи не поштује, па се онда претворио у безосећајну машину коју брига за све и само броји главе и гласове… Није то живот Вучићу. Живи мало, бар пробај. Све остало си већ пробао и није ишло. Има и те апликације, тиндер, бадоо … Само нек одмори од нас

Како се осећате? Да ли сте ових дана имали суви кашаљ или повишену температуру?

– Добро сам, хвала на питању. И још важније, људи које волим су добро.

Како гледате на учестале прозивке и претње новинарима и уредницима портала Директно.рс које долазе чак и из самог врха власти?

– Као знак слабости оних који прете.