Прочитај ми чланак

ШЕФ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕУ У СРБИЈИ ОТВОРЕНО ЗАПРЕТИО: Србија мора да ‘зарати’ са Русијом!

0

Шеф Делегације Европске уније у Србији, Мајкл Девенпорт, је у интервјуу за "Нин" рекао да Брисел у овом часу од нас не тражи да уведемо санкције Москви, али да ћемо пре уласка у ЕУ морати да "заратимо" са Русијом и њеним председником Владимиром Путином.

Фото: Фонет

Фото: Фонет

Тиме је он само поновио став који су претходно, додуше увијено, изнели помоћница државног секретара САД Викторија Нуланд и известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер.

Отворени притисак

Уредник портала НСПМ Ђорђе Вукадиновић истиче да европски званичници говоре оно што је одавно познато, али је говорено „иза затворених врата“.
– Ово јесте притисак на Вучића, који показује да је тренутна политика седења на две столице неодржива. Логично је што траже да се определимо, јер сматрају да, ако хоћемо у ЕУ, треба да играмо по њиховим правилима. То је још један разлог зашто не треба да идемо ка ЕУ – закључује Вукадиновић.

„Политика санкција према Русији има конкретне циљеве, а то је поштовање међународног права и међународних обавеза, укључујући пуну примену Минског споразума. Политика ЕУ није да се од Србије тражи примена ових санкција, засад, али као што сам рекао, очекујемо да свака земља кандидат, до тренутка приступа Унији, потпуно усклади своју спољну политику са ЕУ. На Србији је да дефинише своје стратешке приоритете и на бази тога своју спољну политику у будућности”, рекао је Девенпорт, који и даље очигледно нема намеру да се повуче са функције, иако је његова родна земља Велика Британија на референдуму одлучила да изађе из Уније.

И док се представници Владе Србије јуче нису оглашавали овим поводом, Душан Јањић из Форума за етничке односе оцењује да су Девенепортови захтеви једна врста притиска на премијера Александра Вучића да се определи између Брисела и Москве.

– Истовремено, ЕУ хоће да што више утиче на састав нове владе, како би Вучић маргинализовао проруске сараднике. То су двоструки аршини и себичност – сматра Јањић и додаје да ми, све и да хоћемо, немамо где да уведемо санкције Русији:

– Нити имамо много руских инвестиција, нити бисмо могли да обуставимо војну сарадњу с њима. Односно, и једно и друго био би пуцањ себи у ногу!

И аналитичар Драгомир Анђелковић наводи да су ово очајнички потези ЕУ, која преживљава озбиљну унутрашњу кризу.

– Недавно се догодио Брегзит, па све ово у Турској, све то Бриселу ствара фрустрације, које лече на нама. Траже нам да заратимо с Путином и гурају нас од њега само да би себи доказали да је још неко уз њих. Србија на то не треба уопште да се обазире – изричит је Анђелковић.

Киф: Будите свесни опасности од Руса

Ништа блажи од Девенпорта није био ни актуелни амбасадор Британије Денис Киф, који је такође оценио да „свака земља треба да усклади своју спољну, безбедносну и одбрамбену политику са политиком Уније“:

– Све чланице ЕУ разумеју да Србија има специфичне односе са Русијом, али не смемо занемарити опасност коју по заједничку безбедност представља понашање Русије у Украјини.