Прочитај ми чланак

САЗНАО РАСИМ: „Јанковић и Јеремић праве странке после избора“

0

Министар Расим Љајић оценио је да опозициони кандидати Вук Јеремић и Саша Јанковић нису успели да мотивишу ни нове бираче ни апстиненте.

Како каже, после избора ће уследити прекомпоновање политичке сцене и да ће се сви опозициони кандидати, осим против Aлександра Вучића, сукобљавати и међусобно.

Он такође очекује да после избора Вук Јеремић и Саша Јанковић оснују своје странке, а да највећи губитник избора буде Саша Радуловић.

Поводом истраживања која показују да је Јанковић на другом месту престигао по рејтингу Јеремића Љајић за Блиц наводи да истраживања заправо показују да постоји само прераспоређивање опозиционих бирача са једног на другог кандидата.

„У укупном збиру њихов резултат не расте, што говори да нико од њих није успео да мотивише ни нове бираче ни апстиненте“, наводи Љајић који оцењује да су познате јавне личности вероватно помогле Јанковићу да претекне Јеремића, али је то недовољно за нешто више, јер се они обраћају уском кругу, углавном истомишљеника.

Он подсећа да међу тим популарним људима има и оних који су 2012. били заговорници такозваних белих листића и на тај начин директно утицали на исход избора.

„Aко је све тако лоше, како тврде, онда су и они одговорни“, сматра Љајић који додаје да грађани треба да знају да гласају за конкретне кандидате и странке који их подржавају, а не за људе који отворено говоре да не желе да се баве политиком.

„Јеремићева кампања је свакако скупља од Јанковићеве, мада је после агресивног почетка, ушла у период у којем се примећује недостатак идеје и програма“, каже Љајић за „Блиц“ додајући да им је подршка различитих странака најпре била важна због неопходне логистике, а сада им постаје баласт.

„Партије су овде потпуно скрајнуте јер кандидати рачунају да бираче пре могу придобити уз помоћ јавних личности и непознатих људи, него уз помоћ познатих странака“, сматра Љајић.

Љајић је оценио и да су предизборни скупови Aлександра Вучића ако се упореде са прошлогодишњим изборима, масовнији и са више енергије и ентузијазама.

„Људи много боље реагују на поруке које се тичу економије него чисте политике. И то је већ напредак. Мера успешности сваке политике треба да буде број отворених фабрика, новоотворених радних места, изграђених путева. То је суштина порука које Вучић упућује током кампање““, истакао је Љајић.

Упитан да ли је била исправна одлука да се не кандидује на председничким изборима он каже д аје за СДП било боље да се кандидовао, али да је ово исправније.

„Није време за експерименте и странчарење. Биће прилике и за промоцију и политичку профилацију странке. За нас ово неће бити лака кампања јер ће на наше бирачко тело претендовати више председничких кандидата, али учинићемо све да дамо допринос Вучићевој победи“, нагласио је Љајић.

Упитан да коментаришете посету Сулејмана Угљанина Приштини, Љајић каже да нема рационалан одговор и да не разумем ни разлоге ни мотиве.

„Инат никад није био добар савезник у политици. Ми смо недавно потписали споразум о сарадњи са Угљаниновом странком, како би се фокусирали на решавање конкретних животних проблема и осигурали стабилност у Санџаку. Након тога је уследила та посета Приштини. Као да је неко хтео да руши тек потписани споразум“, закључио је Љајић.