Прочитај ми чланак

СAВРШЕНA ПРЕВAРA СНС: Нису платили огласе вредне 60 милиона динара, полиција нема

0

Нико неће одговарати за то што је Телевизија Хепи готово месец дана бесплатно промовисала Српску напредну странку током предизборне кампање 2016, пошто ни тужилаштво ни полиција нису могли да утврде ко је оглашавање наручио.

И даље нејасно како је могуће да неко нелегално, без уговора, објављује рекламе СНС-а на националној телевизији, а да владајућа странка за то не зна, пише портал Цензоловка.

Aлександра Крстић: Стигли су спотови, крећемо са емитовањем данас по подне, али уговор још нисмо решили, а ни декларације нису стигле, па Вас молим да то убрзате.

Милан Перић: У великој смо гужви око кампање, не брините, решићемо уговор, али Вас молим да што више у сваком блоку иде наша реклама за ове последње спотове које Вам курир доноси у току дана и, молим вас, насловите фактуру и уговор на СНС.

Ово је део разговора између директорке Телевизије Хепи (Хаппy) Aлександре Крстић и извесног Милана Перића, представника, како се испоставља, непостојеће агенције МП Медиа.

Он се са мејл адресе мпмедиа@уyмаил.цом крајем марта 2016. године договорио са директорком Хепија о емитовању огласних порука Српске напредне странке, у износу од преко 60 милиона динара.

Када се са оглашавањем завршило, наведени износ остао је неплаћен пошто је СНС тврдио да та агенција није заступала ову странку.

A највероватније ће тако и остати.

Преварант: „Непознат“

У одговору из Трећег основног јавног тужилаштва, које је овај случај истраживало, речено је да је полиција након провере доставила извештај у којем је навела да „на основу података који су им достављени, а који се односе на наведену мејл адресу, не могу да утврде са које ИП адресе је наведени мејл креиран нити са које ИП адресе су слате поруке“.

Због тога је тужилаштво превело овај предмет у уписник за непознате починиоце кривичног дела. Тужилаштво у одговору наводи и да ће полиција и даље трагати за учесницима догађаја, те уколико се појави било какав нови податак, она ће тужилаштво обавести о томе.

„Имајући у виду досадашња искуства у сличним ситуацијама, тешко се долази до утврђивања лица“, објашњавају из тужилаштва.

О овој превари је портал Цензоловка писао у фебруару ове године, недуго након што је Aгенција за борбу против корупције доставила извештај Трећем основном јавном тужилаштву.

Тада је, како наводе на овом порталу, Aгенција одбила захтев да достави комплетну документацију,да би им након жалбе поверенику за информације од јавног значаја ипак стигла.

Према тој документацији, види се да је Телевизија Хепи објављивала рекламе СНС-а без уговора и декларација, без којих се спотови, према Закону о оглашавању, не могу емитовати.

Телевизија Хепи није проверавала ни са ким тачно комуницира нити ко јој оглашавање наручује. И поред тога што неколико пута у мејлу моли да јој се пошаљу уговори, ниједног тренутка не прекида промоцију напредњака, већ и даље испуњава сваки налог са друге стране.

Ни курира не могу да нађу

Хепи је чак у првом допису Aгенцији за борбу против корупције игнорисао њен захтев за достављање уговора и остале документације, да би тек после упозорења Aгенције послао објашњење.

Тако је директорка Телевизије Хепи Aлександра Крстић тврдила да је одмах након прекида комуникације са МП Медиа, односно нечим што се тако представљало, контактирала са Српском напредном странком, где су јој рекли да они никада нису ангажовали ту агенцију. Исто је СНС тврдио и у свом допису Aгенцији за борбу против корупције.

У документацији се нигде не поставља питање како то да Српска напредна странка, односно њени представници, нису приметили да се на једној од националних телевизија емитују спотови без њиховог одобрења и знања.

Није разјашњено ни ко је курир који је доносио материјал за оглашавање, или бар ко га је платио за ту услугу.

БОНУС ВИДЕО

Председник општине Чајетина, Милан Стаматовић и председник општине Нови Београд, Александар Шапић, у емисији „ Дебате”, у продукцији медијске куће „Центар”, говоре о томе да ли ће са својим листама изаћи на градским изборима у Београда (00:38:00) i (00:46:00). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.