Прочитај ми чланак

Саво Манојловић: Амбасадори САД и Русије се умешали у унутрашња питања Србије

0

Директор за кампање покрета Крени-промени Саво Манојловић оценио је вечерас да су се амбасадори САД и Русије у Београду – осудом протеста опозиције и подршком лидеру владајуће коалиције Александру Вучићу – умешали у унутрашња питања Србије.

Манојловић је на друштвеној мрежи Икс реаговао на данашње изјаве амбасадора САД и Русије, Кристофера Хила и Александра Боцан-Харченка, наводећи да „разуме да у временима геополитичке кризе великим силама одговарају државе са корумпираном влашћу“.

„Данас су Кристофер Хил и Боцан-Харченко опет осудили демонстрације. Разумем да у временима геополитичке кризе великим силама одговарају државе са корумпираном влашћу и разореним институцијама, где се договарате са једним човеком, марионетом. Али овом народу и грађанима Србије то не одговора“, навео је Манојловић.

Хил је вечерас, између осталог, изјавио да „насиљу и вандализму над државним институцијама није место у демократском друштву“ и да „лидери Србије и њени грађани треба да имају у виду да легитимност демократских процеса зависи од транспарентности и спремности свих страна, и победника и поражених, да поштују вољу народа изражену на изборима“.

Дан после нереда у Београду, Хил је навео и да има „пуно поверење“ да ц́е Србија „проц́и кроз актуелне изазове са ојачаном демократијом“.

Боцан-Харченко је раније данас изјавио да га је председник Вучић информисао да има „необориве доказе“ да Запад стоји иза протеста у Београду и додао да се они организују и изводе у складу са принципима и технологијама „мајданских револуција“, што је термин који се користи за смењивање власти масовним демонстрацијама, попут оних из 2014. на кијевском тргу Мајдан.

„Опозиција је започела протесте, који су охрабрени и подржани из иностранства. Вучић је причао о томе, не могу да улазим у детаље, јер је реч о поверљивим информацијама. Али, он има необориве доказе да подстицање и подршка долазе са Запада“, рекао је Боцан-Харченко после састанка са председником Србије у Београду.