Прочитај ми чланак

Саша Јанковић јавно затражио од Вучића и Николића да смене Гашића и директора ВБА

0

bratislav-gasic01foto-vba_f

Заштитник грађана Саша Јанковић поднео је јавне препоруке надлежним органима да министра одбране Братислава Гашића и директора Војнобезбедносне агенције (ВБА) Петра Цветковића разреше са дужности, пише на званичном сајту заштитника грађана.

Јанковић је данас, на основу законског овлашћења, поднео препоруке за разрешење Гашића и Цветковића због њихове одговорности за незаконит и неправилан рад својих органа и несарадњу са Заштитником грађана у вези са инцидентима током прошлогодишње Параде поноса.

Омбудсман је препоруку за разрешење Гашића поднео премијеру Александру Вучићу, који је по Уставу једини овлашћен да формално предложи разрешење члана Владе. Препоруку за разрешење Цветковића поднео је председнику Србије Томиславу Николићу, који поставља и разрешава директоре војних служби безбедности.

Братислав Гашић и Петар Цветковић

„Сви државни органи, а посебно такозвани органи силе, морају да се повинују Уставу и закону и да своја овлашћења користе у сврхе у које су им дате“, наведено је у саопштењу на сајту:

„Демократска цивилна контрола оружаних снага и служби безбедности демократски је стандард без кога војска и службе могу да се подвргну политичкој или личној моћи, са огромним штетним последицама. Министар одбране Братислав Гашић и директор Војнобезбедносне агенције Петар Цветковић погазили су оба принципа и исказали чврсту намеру да то чине и у будућности, због чега је моја јавна препорука за њихово разрешење била неминовна“.

– Сигуран сам да ће органи надлежни за њихову смену о тој препоруци одлучити у најбољем интересу грађана и демократских вредности на којима је саздана наша држава – истиче овим поводом заштитник грађана Саша Јанковић.

(Блиц)