Прочитај ми чланак

Шарчевић: Заштитићемо српски језик од лоших утицаја

0

Министар, просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић изјавио је данас у Тршићу, где је присуствовао завршној свечаности Вуковог сабора, да ће министарство учинити све да заштити српски језик од лоших утицаја.

mladen-sarcevic

БЕОГРАД – Министар, просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић изјавио је данас у Тршићу, где је присуствовао завршној свечаности Вуковог сабора, да ће министарство учинити све да заштити српски језик од лоших утицаја.

„Увек ћемо пружити подршку манифестацијама које имају за циљ очување српског језика и културе. Из истог разлога у наредном периоду са Министарством културе и информисања покренућемо низ акција, а наш први пројекат биће повећање фонда школских библиотека“, рекао је Шарчевић.

Он је истакао да ове године имамо прилику да покренемо једно важно питање, а то је реформа образовања.

“Имамо једну велику обавезу према Вуку и његовом наслеђу да негујемо језик, да не дозволимо да нам га кваре разне нове и модерне речи, да не измишљамо српско енглески који не постоји, да када причамо енглески причамо тај језик, а када причао српски да га негујемо у изворном смислу“, поручио је Шарчевић присутнима.

Како је истакао, имамо обавезу да учимо децу да читају књге, односно, да поред интернета знају значај процитане књиге и писане речи.

Он је најавио да ће се ових дана обнављати школске библиотеке са надом да ће се покренути читалачка вештина код младих.

Министар је замолио наставнике и родитеље да о томе воде дужну бригу, додајући да смо срећан народ који има тако добар и квалкитетан језик, азбуку и толико књижевника и писмених лљуди.

“Част ми је да будем на 83. Вуковом сабору и да покушамо да помогнемо да ова манифестација, као и укупан Тршићки комплекс, постане једна значајна тачка на културној мапи Србије, а и шире“, рекао је Шарчевић.

Како је истакао, допринос Министарства просвете овој причи јесте неговање српског језика у изворном смислу и покушај да се он тако заштити од свих других утицаја.

Уочи завршне свечаности затварања 83. Вуковог сабора у Тршићу, министар је са градоначелником Лознице Видојем Петровићем обишао Вишенаменски центар, који је саграђен како би постао национални центар за језик и културу, као и Галерију Вукове спомен школе и Музеј језика и писма.

Градоначелник Лознице је истакао да ће локална самоуправа са министарствима просвете и културе изнаћи најбоље решење да Вуков сабор не буде само место окупљања слависта већ шире популације, што ће допринети не само афирмацији културе и језика већ и региона, каже се у саопштењу.

На затварању Вуковог сабора беседу је одржао Светислав Божић, дописни члан САНУ и редовни професор Факултета музичких уметности Универзитета у Београду, а наступио је и Ансамбл народних игара и песама Србије „Коло“.

Божић је истакао да је “Вук временом ходао све теже, али да је његов ход био довољно гибак, мудар, истрајан да пређе онолико земаљског пута колико је било потребно да види, чује, запише, утегне и увери себе и своје истомишљенике да је то што ради од непроцењиве користи за његов род“.