Прочитај ми чланак

САРАЈЕВО ПРОТИВ: Српска иде на референдум!

0

republika srpska grb i zastava

Парламент подржао захтев председника РС да се грађани изјасне о Суду и Тужилаштву БиХ. Додик: Нећемо одустати ни ако Уставни суд, на захтев Изетбеговића, оспори нашу одлуку.

Народнa скупштина Српске донела је данас, на предлог председника РС Милорада Додика, одлуку о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ!

ДАТУМ

Усвојен је амандман СНСД којим је предложено да референдум буде одржан прве недеље по истеку 50 дана од дана ступања на снагу Одлуке о референдуму. Одлука ступа на снагу осам дана од објављивању у Службеном гласнику. Референдум би могао да буде одржан већ у септембру ако не буде блокада пред Уставним судом РС и БиХ.

За ову одлуку гласало је 45 посланика владајуће коалиције, док је 31 парламентарац из опозиције био уздржан. Бошњаци су пре изјашњавања напустили седницу, тако да није било гласова против.

Референдумско питање гласи: „Да ли подржавате неуставно и неовлашћено наметање закона од високог представника међународне заједнице у БиХ, посебно наметнуте законе о Суду и Тужилаштву БиХ и примену њихових одлука на простору Српске?“

Званичници РС поручили су да циљ референдума није сецесија, већ очување права и поштовање воље грађана РС.

Председник РС Милорад Додик, у завршној речи у НС РС, истакао је да је референдум у РС одговор на неприхватљив и пристрасан рад неуставних институција наметнутих одлукама високог представника – Суда и Тужилаштва БиХ.

– Референдум ће бити одржан! Ово је одбрана „Дејтона“ и демократског права Српске. Ово је наша борба против насиља високих представника које је противно међународном праву – поручио је Додик.

Референдум је, казао је Додик, политичка снага РС.

– Овим потезом чувамо уставни поредак РС – рекао је Додик. – Ако Уставни суд БиХ, на захтев Бакира Изетбеговића, оспори нашу одлуку и тад ћемо одржати референдум. Нећемо одустати! Око овог питања смо морали бити јединствени.

Опозиција у РС тврди да власт референдумом уводи РС у авантуризам и нестабилност. Бошњачки посланици су истакли да је референдум удар на државу БиХ и њене институције. Они су најавили вето у Већу народа РС и апелацију пред уставним судовима РС и БиХ. Запретили су да су чак спремни да „жртвују мир ради очувања БиХ“.

ЕКСТРЕМИЗАМ СЕЛЕ У БИХ

Председник РС Милорад Додик истакао је да је циљ британске резолуције о Сребреници био да се радикални ислам пресели из Британије у БиХ.

– То је одлука британских обавештајних служби – рекао је он.

Председник НС РС Недељко Чубриловић казао је да је референдум у РС потпуно легалан и легитиман.

Премијер РС Жељка Цвијановић истакла је да је окидач за причу о референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ био случај „Насер Орић“:

– Имали смо политички притисак да Орић буде испоручен БиХ, јер је постојала уцена да неће бити одржана комеморација у Поточарима.

Посланик коалиције „Домовина“ Михнет Окић рекао да референдум у РС крши Устав БиХ и поручио: „Оспорићемо ову одлуку свим средствима“.

Потпредседник НС РС Ненад Стевандић казао је:

– Референдум су подржали борци, логораши, породице погинулих…

Посланик СДС Соња Караџић Јовичевић сматра да Суд и Тужилаштво БиХ није требало да буду формирани.

– Власт у РС имплицира да је СДС против референдума, односно да је за овакав Суд и Тужилаштво БиХ, што апсолутно није тачно.

Aхметовић: Aко Додик мисли да може разградити државу, вара се

Заступник у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Садик Aхметовић казао је да је данашње усвајање одлуке о провођењу референдума у РС-у атак на државу БиХ.

„Ово није први пут. Овакав бахат начин демонстрира силу Милорада Додика коју му допушта међународна заједница и правосудне институције БиХ које су дужне реагирати на кршење Устава БиХ. Расписивање референдума о статусу државних институција је апсолутно неприхватљиво и ради се о класичном кршењу Устава и уставног поретка БиХ“, рекао је Aхметовић за Клиx.ба.

Истакао је како су држава БиХ и њене институције надлежне над било којим питањем на нивоу БиХ, те да ентитети не могу диктирати позицију државе БиХ.

„Нажалост, овим Додик показује да је изнад државе БиХ. Надам се да међународна заједница неће причати у круг ових дан-два и да ово неће постати још једна побједа Милорада Додика која ће, ако не дође адекватна реакција Тужилаштва и Суда БиХ те међународне заједнице, бити пут у постепену разградњу БиХ.

Aтак на БиХ угрожава сигурност и мир у БиХ, као и у регији. Aко Додик мисли да може угрозити државу, разградити државу, вара се“, казао је Aхметовић поручивши како Високи представник у БиХ треба реаговати одмах, а не слати штура саопћења која ништа не значе.

Извор: Новости.рс, Кликс.ба