Прочитај ми чланак

Шапић прелази у напредњаке?

0

Aleksandar-Šapić

Председник општине Нови Београд и функционер Демократске странке Александар Шапић могао би да пређе у редове Српске напредне странке, јер је незадовољан реакцијом ДС на вест да је плагирао докторат, али и због планова напредњака да у наредном периоду преузму власт на Новом Београду. Шапић у изјави за наш лист није демантовао да планира да промени странку.

„Моји планови и сва енергија су усредсређени на општину Нови Београд, да она сходно мојим надлежностима и ингеренцијама ради што је могуће боље“, истакао је кратко Шапић. На питање да ли то ипак значи да не искључује опцију преласка у напредњаке, он је одговорио: „Мислим да сам био поприлично јасан што се мојих планова тиче, они су везани за Нови Београд и трудим се да томе будем као и до сада максимално посвећен“.

Према речима извора Данаса, Шапић је незадовољан због начина на који је ДС реаговала када је објављена вест да је његов докторат на Факултету за пословни и индустријски менаџмент Универзитета Унион, у појединим деловима плагиран. ДС је поводом тога саопштила да јој не пада на памет ни да помисли да је у питању „најглупље образложење о плагијату које су икада чули“, а камоли да то кажу, да им не пада на памет да руше интернет сајт Пешчаника, на којем је текст групе аутора о докторату објављен.

Странка је тада саопштила и да се придружује позиву групе аутора да Универзитет Унион у Београду покрене поступак преиспитивања дисертације и докторског звања Шапића. Демократе су додале да ће сви наредни поступци како Александра Шапића, тако и ДС, зависити од исхода тог преиспитивања, као и да ће бити предузети без оклевања, патетике и спиновања.

Извори Данаса наводе да Шапића сем проблема око доктората мучи и стална претња напредњака да ће прекомпоновати власт у Новом Београду, јер је њему, како кажу, једино тај посао битан. Међутим, наши саговорници наводе да је СНС у тој општини поприлично дезоријентисана и подељена у неколико струја, одборници слабо долазе на седнице Скупштине општине, те да је то један од разлога због којег до промене власти још није дошло. Према процени наших саговорника, СНС на Новом Београду прво мора да се консолидује не би ли преузела власт и одговорност у тако великој општини.

Владајућу већину у Скупштини општине Нови Београд најпре су чинили ДС, ЛДП, СПС-ПУПС, а недавни су им се придружили и одборници НДС. Шапић је тим поводом рекао да „на локалу нису битне странке, већ људи“. „У овом случају реч је о особама које добро познајемо и верујем да ћемо са њима на најбољи могући начин радити у корист грађана Новог Београда“, навео је тада Шапић.

(Данас)