Прочитај ми чланак

СAНКЦИЈЕ СИГУРНО НЕ УВОДИМО“ Дачић – ЕУ и Русија да смање тензије

0

Aко ЕУ не олабави у односу према Русији пре нашег уласка, бићемо у проблему ми, али и ЕУ, Русија и остатак света, каже за “Блиц” Ивица Дачић.

Шеф дипломатије тако је појаснио изјаву коју је нешто раније дао да ће ЕУ бити у проблему уколико се поменути проблеми не реше.

Ивица Дачић (Фото: Синхуа)

– Србија има рок до пријема у чланство ЕУ, а то је прилично дуг рок и сви очекујемо да се тензије до тада смире и односи на релацији Брисел – Москва реше. Aко до тога не дође, цео свет ће бити у проблему. То је поента – објашњава Дачић за наш лист.

Говорећи о односима са Русијом и Сједињеним Државама, Дачић је рекао “кад се слонови свађају, обично трава настрада”.

– Сад је једна теза да ми имамо корист од санкција Русији. То је апсолутна глупост зато што је наша спољнотрговинска размена мања, а западних земаља већа него раније – рекао је он и додао да земља која је мала попут Србије мора да тражи “своје место под сунцем”.

Јункер: Србија у ЕУ до 2025.

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер упутио је писмо председнику Европског парламента и председавајућем Савета ЕУ о стратегији ширења Уније у којем је најавио да Комисија планира да до краја наредне године изради стратегију за успешно приступање Србије и Црне Горе са перспективом приступања 2025. године. У Јункеровом писму Србија и Црна Гора се помињу као главни кандидати са Западног Балкана за приступање Унији.

Однос Србије са Русијом тема је која последњих месеци највише оптерећује Запад. Јавна је тајна да је управо српско-руски односи чине главни део агенди свих састанака званичника из Србије са дипломатама из Вашингтона, Брисела, Берлина.

Став Србије је јасан – санкције Русији нећемо увести, чак и по цену чланства у ЕУ. Други проблем који је трн у оку Западу јесте руско-српски хуманитарни центар у Нишу. Русија инсистира да њено особље добије дипломатски статус какав имају припадници НAТО, Запад се буни против тога јер сматра да нема оправданог разлога, осим покушаја руске стране да прошири свој утицај у овом региону. Србија је због традиционалних, историјских и културних веза погодан савезник за то.

Један дипломата из Брисела поверио је “Блицу” да је Косово престало да буде главна тема састанак српских политичара и представника међународне заједнице.

– Та тема је скрајнута. У Бриселу, Лондону, Берлину и Вашингтону ваше државнике увек прво питају за Русију и зашто се њен утицај у вашој земљи шири уместо да смањује – каже наш саговорник.

Колика је Русија сметња Србији види се и по последњој посети Вучића Берлину када је председника Србије канцеларка Aнгела Меркел обавестила о подршци коју је у том смислу тражила од америчког председника.

– Она је поручила Вучићу да је од Трампа тражила да се Вашингтон и ЕУ више укључе у дешавања у овом региону – испричао је својевремено дипломатски извор “Блица”.

БОНУС ВИДЕО

Гости емисије „Дебата” били су председник Здраве Србије, Милан Стаматовић и председник Српског покрета Двери, Бошко Обрадовић. Тема емисије је био Преображенски проглас којим је озваничена будућу сарадња између ова две српске патриотске странке.

Током емисије г. Стаматовић, је причао о томе шта ће овај савез понудити бирачима на следећим локалним изборима у Београду и још у десет места, и како је Чајетина од сиромашне планинске општине израсла у једну од најбогатијих општина у Србији (00:18:00); док је г. Обрадовић говорио о могућој промени изборног система (уместо пропорцијалног већински систем) као и на који начин може да опозиција заштити опзиционе гласове од изборне крађе, односно да ли је могућ опозициони бојкот избора (00:26:00). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.