Прочитај ми чланак

ДАЧИЋ: „Сакрио сам се и плакао као дете због болесног сина“

0

ivica-glasanje

Лидер Социјалистичке партије Србије и премијер владе у оставци Ивица Дачић открио је да је због болести сина Луке размишљао да се својевремено повуче из политике.

Дачић је описао како су он и његова супруга Сања годинама патили због погрешне дијагнозе коју су лекари поставили Луки.

– Не можете ни да замислите како сам се осећао у тим тренуцима. Кад је Лука пре десетак година био болестан, размишљао сам о томе да напустим политику. Њему је неко морао да се посвети по цео дан. Због лекова које је узимао имао је проблема с дислексијом и дисграфијом. Био му је потребан специфичан прилаз када је реч о учењу и игрању. Био је различит од друге деце. Када сам видео како му се руке тресу док држи чашу, срце ми се цепало. Отишао бих у другу собу и скривен од свих бих плакао као мало дете. С њим је неко морао да ради индивидуално, али мени обавезе то нису дозвољавале. Нико није има обзира према мени, јер није знао кроз какву драму пролазим на приватном плану. Озбиљно сам се двоумио да баталим све у шта сам уложио знање и енергију и останем уз своје дете.

Премијер објашњава да је његов син доживео фрас кад је био мали и да су за његово касније погоршано здравствено стање одговорни лекари, мада признаје да је Луки прилично одмогло и то што је син Ивице Дачића.

– Имали смо проблема с лекарима. У питању је била погрешња дијагноза и пет година је пио погрешне лекове. Вероватно је и то последица мог имена и презимена. Лекари су те лекове преписивали из предострожности, по принципу „боље да дамо него да после будемо криви“. Ти лекови су му одмогли јер су му успоравали све активности. Дијагностиковали су му потенцијалну епилепсију и дали му да пије лекове који су му умањивали психичку активност. Онда сам га одвео у Лондон. Након прегледа код тамошњих лекара престао је да пије лекове. Рекли су му да је дата погрешна дијагноза и да има сасвим други синдром, који би требало да нестане у пубертету. Реч је о повећаној активности у спавању. До његове осамнаесте године морамо да обраћамо посебну пажњу на њега и да га водимо на контроле.

dacic-sociСа сином Луком у посети српским олимпијцима у Сочију

Лидер СПС је о свом тешком период причао у својој омиљеној кафани „Сокаче“ у коју је дошао насмејан са ћерком Андреом (9) и сином Луком (15).

Разговор о деци и породици започео је причом о томе да је Лука ратно дете, јер је његова супруга Сања за време бомбардовања трудноћу провела у склоништу, где ју је редовно посећивао:

– Она је последња три месеца трудноће провела у склоништу. Од марта месеца, па до порођаја. Лука је ратно дете. Кад год прође поред рушевина од НАТО бомбардовања, опсује.

Дачић каже да је био забринут за здравље своје супруге и бебе.

– Бојао сам се како ће стрес утицати на њу и бебу. Због тих несрећних околности Лука се и родио раније. По термину је требало да буде Лав у хороскопу, а рођен је као Рак. Сећам се и једне анегдоте. Моја жена је један дан изненада рекла: „Јао, пукао ми је водењак“, а ја јој одговорио: „Па не може, није ти још термин.“

Када је премијер упитан да ли му недостају деца, будући да је често ван куће, пре његовог одговора убацила се Андреа која је рекла: – Мени недостаје сестра.

– Али душо, мама неће – рекао јој је Ивица нежно и објаснио свима како се сад због тога нашао у шкрипцу.

– Мама неће и ја не знам како да је убедим – закључио је уз општи смех, а потом се пожалио како деца тешко доживљавају његово одсуствовање.

– Сад сам с породицом био три дана у Лондону. Деца су ми тад рекла нешто што најбоље описује колико ја недостајем њима и колико они недостају мени: „Не можемо да верујемо да си дошао с нама“. Они просто не памте кад смо заједно негде отишли. Годинама нисмо заједно отишли на летовање. Има сигурно три – четири године. – пожалио се лидер СПС.

(Вести)