Прочитај ми чланак

Сага о министру: Небојшини сарадници смењују и себе и њега

0

Сапуница звана избацивање Небојше Стефановића из Српске напредне странке чини се још није близу свог епилога. Старт је био фуриозан, јер се на седницама широм Србије изгласавало неповерење председнику београдског одбора СНС-а. Са тим се напрасно престало, а затим ипак наставило.

Најближи сарадници Небојше Стефановића недељама му окрећу леђа и на одборима СНС-а гласају за његову смену. Ипак, један их је све превазишао. Милисав Миличковић, блиски сарадник министра одбране и потпредседник београдског одбора напредњака, гласао је за смену Стефановића, али и за сопствено разрешење. А на седници је, чини се, било бурно.

„Ми смо се изјаснили о првој тачки дневног реда. Да ставите на изјашњење, а после радите то шта хоћете. Овде је јасно стављено као прва тачка да се изјаснимо око смене председника ГО Небојше Стефановића са руководством, и то ставите на гласање. – Добро ево стављам то на гласање, ко је за? – (дижу руке) Има ли неко против нема, има ли уздржаних? Једногласно.

А да ли је и чланица председништва СНС-а Зорана Михајловић за смену страначког колеге? Остала је недоречена, али се ипак нешто могло прочитати између редова.

„Није СНС Небојша Стефановић. Дакле није СНС било ко, ко се огрешио евентуално о закон или радио нешто лоше. Да ли се неки људи промене временом, вероватно се промене. Да ли то треба да се санкционише, треба, ако говоримо у партијском смислу. Што се тиче оног институционалног, ја такође верујем као претпостављам и већина чланова странке, да ми морамо добити и институционални одговор, дакле, да ли је учествовао? Како, на који начин? Јер је то онда много више од партијског проблема, онда је то заиста један озбиљан државни проблем“, сматра Зорана Михајловић, чланица Председништва СНС.

Огласио се и председник Извршног одбора СНС-а Дарко Глишић, који је рекао да мора да се утврди ко Вучићу ради о глави.

Небојша Стефановић, сарадници, смена, СНС, прилог, емисија Међу нама, Медју намаФото: Нова С
„Када илегално прислушкујете председника државе, мислим да му на тај начин радите о глави. Када тајно пратите породицу и помажете хајку Ђиласових медија, такође. А ко су именом и презименом, показаће истрага, односно када тужилаштво поднесе оптужни предлог“, рекао је Глишић.

Ипак, остаје питање – зашто се након практично свакодневног изгласавања неповерења Стефановићу на одборима широм земље са тим успорило?

„Ово све не говори да се то већ следеће недеље или за 20-ак дана поново неће појавити, али ја вјерујем да ће свакако имати неки епилог на овим заказаним великим напредњачким одборима и ономе што ће већ бити приликом уласка Шапића у СНС. Дакле, мени ово највише личи на ону игру мачке са мишом, коју Вучић игра у овом тренутку са Небојшом Стефановићем. На један начин то изазива хомогенизацију у странци, односно хомогенизацију кроз диференцијацију како би то некад рекао Слободан Милошевић“, каже Филип Шварм, уредник недељника „Време“.

Епилог свега би, према тврдњама Дарка Глишића, требало да сазнамо 29. маја, за када је заказана седница Главног одбора СНС-а.