Прочитај ми чланак

САД: “Косово“ је једна велика инвестиција за нас, поносни смо на наш однос

0

Платформа Србије за Косово је ометање дијалога између Београда и Приштине, каже амбасадорка Сједињених Америчких Држава на “Косову“ Трејси Џејкобсон.

„Моја влада је у потпуности усредсређена на дијалог који се под окриљем ЕУ води у Бриселу“

Она је у интервјуу за Глас Америке казала да је веома важно да шиптарски премијер Хашим Тачи добија савете и идеје и од представника српске заједнице на Косову, са којима се како каже, редовно консултује око разговора са премијером Србије Ивицом Дачићем.

Поносни смо на однос са “Косовом“

Амбасадорка САД каже да су Сједињене Државе веома поносне на наше дуготрајно партнерство са Косовом, на добре односе и сарадњу са мањинама на Косову, као и на наше пројекте везане за локалну самоуправу и општине.

„Планирамо да наставимо са том сарадњом. Иако још увек немамо буџет за 2013. годину, не очекујем никакав озбиљан пад у износу средстава, јер је наша посвећеност Косову резултат двопартијског консензуса, који деле и Конгрес, и Администрација. Унапред се радујем наставку једне такве сарадње и у будуће и, уствари, наше колеге из Вашингтона које доносе одлуке у вези са финансирањем свесни су напретка и конкретних резултата које помоћ коју ми пружамо даје. Косово је једна велика инвестиција за нас“, закључила је Трејси Џејкобсон.

„Моја влада је у потпуности усредсређена на дијалог који се под окриљем ЕУ води у Бриселу. И косовска влада је на то усредсређена. Сведоци смо неких добрих резултата који су до сада произашли из овог дијалога током ове године, а надамо се и будућим резултатима у наредној години по питању неких прилично важних ствари. Било каква друга иницијатива, попут платформе, је ометање које не помаже“, рекла је амбасадорка.

Она је навела да се нада да ће дијалог довести до нормализације односа између Србије и Косова, што би било изузетно корисно за све, не само за припаднике мањинских заједница, већ за све житеље ове земље.

„Сматрам да се дијалог одвија у смеру будућег решења које ће довести до стабилности земље, које ће довести нове стране и домаће инвестиције које ће потом довести до економског развоја, а што ће онда довести до промена, позитивних промена у животу обичних људи, који су, на неки начин, таоци ове ситуације коју имамо данас.“

Трејси Џејкобсон каже да је постигнут приличан напредак у области владавине права на Косову и да су САД веома поносне на улогу коју су имале у том напретку.

„Као што вероватно и знате, уз наш допринос раду ЕУЛЕКС-а са 33 именованих службеника од стране Стејт департмента, имамо и два тужиоца из нашег министартсва правде, и 8 полицијских саветника који раде директно са Владом Косова и косовским институцијама како би помогли у изградњи капацитета тих институција. Мислим да смо сви сведоци неких стварних резултата тог рада у смислу нових закона који ступају на снагу 1. јануара: Кривичног закона, Закона о кривичном поступку, Закона о судовима, и других закона који тек треба да буду изгласани. Надамо се да ће ови нови закони створити један чврст основ за унапређење владавине права на Косову.

Истовремено, организовали смо и обуку и саветовање за припаднике полиције и тужилаштва, поготову по питању организованог криминала, корупције, комплексних дела, прања новца, о томе како да се боре са свим овим питањима. Тако да, још увек се ради на томе, али ако узмете у обзир чињеницу да је Косово независна држава тек од 2008. године, онда је ово прилично завидан напредак. Али, много тога још треба да се уради, и ми смо спремни за сарадњу са свим институцијама како би Косово кренуло напред.“

 

(Глас Америке)