Прочитај ми чланак

Са сарадником Веље Невоље напредњаке у Арену водио Новак Недић, секретар Владе СРБ

0

Александар Видојевић, познатији као Аца Рошави, хулиган и један од блиских сарадника Вељка Беливука, у суботу је предводио активисте и симпатизере Српске напредне странке који су присуствовали конвенцији у београдској Штарк Арени. Реч је о човеку који је више пута привођен због насилничког понашања и ношења оружја, а Беливук га је у свом сведочењу спомињао као посредника у комуникацији са председником Србије Александром Вучићем. Видојевић, међутим, није био сам, већ у његовом друштву био и генерални секретар Владе Србије, Новак Недић.

Велика предизборна конвенција СНС одржана је у суботу у београдској Штарк Арени. Колоне аутобуса блокирале су овај део града, грађани из свих делова Србије довожени су као подршка. Неки добровољно, из љубави према странци и председнику Србије Александру Вучићу, док су неки у камеру говорили о новцу који им је за то дат, као и о оном који их чека на дан избора. Ако гласају за СНС.

Једну групу тих људи предводио је ни мање ни више него Александар Видојевић, кога јавност у Србији боље познаје под надимком Аца Рошави.

На једној од фотографија Аца Рошави се налази у друштву генералног секретара Владе Србије Новака Недића.

Службена белешка

Докази о везама Недића и Беливука појављивали су се у више наврата. Тако је недељник НИН прошле године дошао у посед службене белешке полиције од 11. октобра 2018, која показује како је Недић штитио ту криминалну групу. Судећи према том документу, хапшење хулигана, међу којима су били и припадници навијачке групе Јањичари коју је предводио Беливук, а који су упали и демолирали клуб Комитет, спречио је управо генерални секретар Владе.

Недић се с власником клуба, како је он испричао, састао у Клубу посланика, где му је рекао да проблем који је имао са навијачима Партизана треба да реши договором, а не преко полиције.

Недић је, како је писало у белешци, рекао да су они спремни на договор, као и да му финансијски надокнаде штету која је настала у клубу, али пре тога он мора да повуче своју изјаву коју је дао у полицији.

Како је писао НИН, полицијски инспектори су забележили да им је власник клуба рекао да је питао Недића ко ће да му гарантује да ће то све бити „сређено“ и да више неће имати проблема с навијачима. На то му је Недић одговорио, како пише у белешци, „да му он лично гарантује и да је након тога позвао Вељка Беливука и заказао састанак са њим истог дана у 14 часова.“ На састанку са Беливуком је добио обећање да више неће имати проблема са њима.

Претње некадашњем директору полиције

Због веза са поменутим криминалним кланом тужилаштво није реаговало. Ипак, Треће основно тужилаштво недавно је наложило полицији да испита све околности инцидента када је Недић на Новом бежанијском гробљу напао и претио пензинисаном директору полиције Владимиру Ребићу.

Пријаву против генсека Владе, поднео је Ребић одмах након инцидента у полицијској станици, која је потом, обавестила надлежно Треће основно тужилаштво.

„Полицији је наложено да обави разговоре са свим лицима, као и да након прибављања свих исказа и других доказа, достави извештај тужилаштву ради даљег поступања“, речено је „Новој“ у Трећем ОЈТ.

Недић са батинашима спречио блокаду пољопривредника

Новак Недић нашао се у центру пажње јавности и у мају ове године, кад је на друштевним мрежама објављен снимак на ком се види како се велики број мушкараца весели на једном сплаву, а потом га напуштају. На том видеу се види и Новак Недић, генерални секретар Владе Србије, како снима или фотографише “екипу” са сплава.

Други клип објавила је Мариника Тепић, потпредседница ССП. На њему се види како Недић стоји на челу колоне неколико десетина младића, који корачају преко дрвеног моста са сплава до обале. Младићи са снимка су углавном набилдовани, истетовирани, а већина је обучена у црне мајице и панталоне.

Фото: printscreen/ twitter/marinika tepic

Тепић је тада рекла за “Нову” да је та група мушкараца доведена аутобусом на блокаду пољопривредника и поручила им да имају 10 минута да се разиђу, како би омогућила улазак председника Александра Вучића у Панчево.

Оптужбе за сексулано узнемиравање

Не тако давне 2014. године, Недић се сусрео са тешким оптужбама које је на његов рачун изнела тадашња функционерка Комисије за хартије од вредности Л. Ј., тврдећи да ју је сексуално узнемиравање.

Како је Блиц тада писао, Л. Ј. је оптужила генералног секретара Владе, за сексуално узнемиравање, које је трајало дуже време. О свему је одлучила да проговори након што је покренута процедура за њено разрешење.

„Једини разлог за моје разрешење је притисак Новака Недића. Од како сам постављена на место секретара комисије, он ме је сексуално узнемиравао и притискао да ступим у односе са њим“, написала је Л. Ј. и додала да је њој и њеној породици константно прећено.

„Пошто нисам пристала да ступим у било какву врсту односа са господином Недићем, покренуо је процедуру за моје разрешење“, рекла је она, писао је Блиц.

Упркос свим овим оптужбама Недић је остао на функцији генералног секретара Владе Србије, која је једна од најважнијих у извршној власти. Према подацима са сајта Агенције за спречавање корупције, он је и председник Надзорног одбора ЈП Службени гласник, као и председник Комисије за спровођење конкурса за избор директора.