Прочитај ми чланак

РУЖИЋ (СПС): Исти су нам и Јанковић и Јеремић

0

Иако је лидер СПС Ивица Дачић недавно најавио "рат" председничком кандидату Вуку Јеремићу, Бранко Ружић, потпредседник социјалиста, за наш лист каже да ће СПС у кампањи имати исти однос према опозиционим кандидатима Саши Јанковићу и Јеремићу.

thumbnail_ruzic

У СПС верују да им Јеремић не може одузети гласаче, иако су до пре само неку годину били спремни да Јеремића виде у својим редовима. Према неким медијским спекулацијама, социјалисти су недавно интерно проверавали вољу свог чланства која је таква да после Дачића као најбољег кандидата за председника иде Јеремић а не Томислав Николић.

Уколико лидер напредњака Александар Вучић одлучи да се кандидује за председника, социјалисти ће ту кандидатуру подржати, те се поставља питање хоће ли они у кампањи бити „ударна песница“ власти против Јеремића, док ће се за Јанковића „побринути“ напредњаци. Негативну кампању против Јанковића функционери СНС већ увелико воде. Јеремић би од социјалиста после похвала на рачун његовог рада у иностранству могао да добије салве критика.

Бранко Ружић, потпредседник СПС, за Данас каже да ће социјалисти у кампањи имати идентичан однос према Јанковићу и Јеремићу.

Ми учествујемо да би победила Србија и СПС. Јасно је да су дотични наши опоненти – навео је Ружић. На питање да ли ће исти однос имати без обзира на то што Јеремић „пуца“ на исто бирачко тело као и СПС и да му је лидер социјалиста недавно због тога објавио рат те да се да претпоставити да ће СПС бити тврђа и јача критикујући га, он одговара да Јанковић до јуче није ни био кандидат.

Званична кампања још увек није отпочела, избори нису расписани, тако да има времена. Ми се бавимо креативном и афирмативном кампањом а не неутемељеном критиком и деструкцијом као наши опоненти – каже Ружић.

Потпредседник извршног одбора СПС Ђорђе Чабаркапа за наш лист одговарајући на питање хоће ли бити тврђи према Јеремићу, наводи да Јеремић није алтернатива гласачима социјалиста.

Јеремић може да рачуна на бирачко тело Бориса Тадића, Шутановца, Јанковића, Веље Илића, Чанка… те распале дружине које су после 2000. такође преваром и крађом учествовале у вршењу власти. Јеремићев клуб је азил за издајице, тако да не видим ниједан разлог да Јеремић може да буде алтернатива гласачу СПС – сматра Чабаркапа.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић за наш лист каже да је сада тешко рећи како ће се СПС понашати јер још није постигнут дефинитивни договор да ли владајућа коалиција на изборе иде са заједничким кандидатом или свако понаособ.

Уколико се постигне договор о једној колони, свакако ће СПС имати борбен став према опозиционим кандидатима. А ако социјалисти буду имали свог кандидата, претпостављам да ће се фокусирати на његово промовисање а не на негативну кампању. У сваком случају биће тврђи према Јеремићу него према Јанковићу. У случају заједничког кандидата са СНС њихово понашање у кампањи ће зависти од договора с напредњацима у том погледу – закључује Анђелковић.

Салак: Осим од СНС напади и од Вучићевих тројанских коња

Игор Салак, потпредседник ДС, партије која подржава кандидатуру Саше Јанковића, на питање од кога у кампањи очекују јаче ударе на Јанковића, од СНС, СПС или пак СРС, одговара да се највише напада очекује од СНС, али и њихових сателита из СРС и СПС. „Такође, напади се могу очекивати од разних тројанских коња Александра Вучића. СНС је у претходним кампањама доказао да не зна за фер утакмицу и да су спремни чак и на физичке нападе“, рекао је Салак.