Прочитај ми чланак

„Русофил“ Дачић за Глас Америке: Осуђујемо Русију, Србија није неутрална

0

Српски министар спољних послова указао је да са Западом нема договора око тога да ли ће предложити Косово за чланство у УН, али се од Србије тражи да наруши односе са земљом која би гласала против тога

Србија осуђује напад Русије на Украјину и око тога није политички неутрална, изјавио је за „Глас Америке“ министар спољних послова Србије Ивица Дачић, подсетивши да је Србија гласала за све резолуције којима је осуђено „кршење територијалног интегритета Украјине“.

Дачић, који борави у Њујорку као члан делегације Србије на 78. заседању Генералне скупштине Уједињених нација, подвукао је да је питање територијалног интегритета и суверенитета постало значајна тема у међународним односима.

„Ми се питамо да ли то важи и за наш случај, а очигледно не важи. И онда видите да ту постоје двоструки стандарди и аршини. А кад то питање поставите, морате да водите рачуна о својим државним и националним интересима, када разговарате о мерама или активностима које предузимате на мултилатералном плану“, указао је Дачић.

Упитан како би се суздржаност по питању санкционисања Русије могла одразити на чланство Србије у Европској унији, Дачић је указао да је приступање Србије ЕУ несумњиви спољнополитички приоритет.

„Ви знате да и око тога постоје двоструки стандарди. Србија има минималну економску сарадњу са Руском Федерацијом, за разлику од оних који су увели санкције, а економска сарадња са Русијом им стално расте. То су двоструки стандарди и лицемерје. При томе, Србија нема договор са западним земљама, да ли ће предложити Косово за чланство у УН, а од нас се тражи да нарушимо односе са земљама које би гласале против тога“, указао је Дачић.

Он је подвукао да са саговорницима са Запада није разматрао то што се Србија још једном није усагласила ембаргом Русији „због анексије Крима и Севастопоља 2014. године“.

„То је директно супротно нашим државним и националним интересима“, рекао је министар спољних послова Србије.

Током досадашњег заседања Генералне скупштине УН Дачић се, каже, састао са бројним међународним делегацијама разматрајући бројна питања од узајамног интереса са тим државама. Међу њима су били Италија, Хрватска, Словенија, али и неке далеке државе.

„Нећете веровати, али има још неких земаља са којима радим на томе да успоставимо дипломатске односе, то су Кирибати и Самоа и тако даље, чему нисмо посвећивали пажњу у време распада Југославије. Ту на пример имате ситуацију да они имају дипломатске односе са Косовом, а немају са Србијом, јер се тиме нико није бавио у том периоду“, објаснио је Дачић.

На коментаре да је „Запад благ према Србији“ како би је одвојио од Русије, Дачић одговара да су „безобразан начин размишљања раван цинизму“.

„Некоме нарушите територијални интегритет и суверенитет и кажете му – шта нас брига за ваш територијални интегритет, ви морате да урадите то и то, што ће нарушити наше односе са земљама које нас подржавају, а да при томе они који то лансирају не обећавају да ће зауставити гурање Косова у међународне организације. Према томе ја не видим по чему је то међународна заједница блага према Србији“, поручио је.

Дачић је коментарисао иницијативу француског председника о интеграцији у ЕУ „у више брзина“.

„Мислим да је улазак у ЕУ, осим тога што представља техничко питање, а то значи испуњавање оних критеријума који треба да буду постављени пред сваку земљу, увек била и једна врста политичке одлуке. Значи, политичке одлуке шта је политички сврсисходно или корисно. Да ли један регион треба да буде у чланству ЕУ или не. Лично мислим да би то била велика предност за наш регион ако би се то десило. Да земље из нашег региона у релативно скоријем периоду постану чланови ЕУ. Онда би то могло да делује позитивно на бројне конфликте и проблеме који постоје у региону. А да ли ће се то десити, мислим да у овом тренутку, нико не може да да одговор на такво питање, јер су мишљења из држава ЕУ веома различита“, указао је Дачић.

Министар је коментарисао и бојазан јавности Србије, истакнутих новинара и других личности да је или да би Апелациони суд могао да донесе ослобађајућу пресуду случају убиства Славка Ћурувије.

„Ја се, искрено, нисам тим питањима конкретно бавио, али сигуран сам да никаквих инструкција или намера да се спречава утврђивање истине и кажњавање одговорних за то убиство или било које друго, нема. Напротив, интерес је свих који се налазе у власти да се расветле сви случајеви“, закључио је Дачић.