• Почетна
  • ПОЛИТИКА
  • Руски амбасадор Чепурин: Признање Косова би довело до егзодуса преосталих Срба
Прочитај ми чланак

Руски амбасадор Чепурин: Признање Косова би довело до егзодуса преосталих Срба

0

cepurin

(Танјуг)
– Постоји само тај један документ који је определио међународну заједницу према Космету и то је јако битно за Србију – рекао је амбасадор Русије приликом посете Косовској Митровици.

– Једини документ који регулише положај Косова је Резолуција 1244 и, без обзира на то шта ко каже да се ситуација променила и да су драстичне године на помолу, постоји само тај један документ и нема другог, који је определио међународну заједницу према Космету и то је јако битно за Србију – рекао је Чепурин.

– Мислим да ово не треба да заборавимо, мада би неки желели да заборавимо, јер се ради о важећем документу – рекао је Чепурин на трибини у Косовској Митровици, која је посвећена 110. годишњици убиства руског конзула Григорија Степановича Шчербине (1868-1903).

Руски дипломата је казао да је руски став што се тиче Косова јасан од самог почетка, истичући да су се Русија трудила да подржи Србију на сваки начин, да спроводе такав политички курс који би био прихватљив за њихове пријатеље и политичке партнере Србије.

– Ако би сутра сви признали албанску државу на Космету, онда би било тешко рачунати да ће прекосутра Срби остати на својој земљи – рекао је Чепурин и додао да је потребно разумевање између Срба који живе у покрајини и Срба у Београду и да је то јако битно за преговоре.

Чепурин сматра да постоји могућност да се постигне договор и да он буде гарант сигурног живота Срба на Космету, и наводи да ако Косово не буде признато у свету, неће бити другачијег решење за статус осим преговора.

Он је упозорио да непризнавање албанске државе на Космету значи супростављање великим силама које желе да то питање буде решено, а тај притисак, како је казао, може да издржи само неколико земаља, међу којима су Русија и њени ближи савезници, “неколико земаља који су пријатељи са Србијом, и Кина”.

Руски амбасадор је у Косовској Митровици разговарао с директором Канцеларије за Косово и Метохију Александром Вулином, његовим замеником Крстимиром Пантићем и општинским руководством, а потом је, заједно с Вулином, положио цвеће на споменик Шцербину у центру града.

Cepurun2013-3-31_141754375_0(Танјуг)
Косовска Митровица — Амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин стигао је око поднева у Косовску Митровицу где су га дочекали Александар Вулин и Крстимир Пантић.

Састанак амбасадора Чепурина, Вулина и Пантића одржава се у просторијама Канцеларије, а како је најављено, Чепурин ће присуствовати обележавању 110. годишњице убиства руског конзула Григорија Степановича Шчербине (1868-1903), где ће на споменик Шчербину у центру Косовске Митровице положити свеће.

Руски дипломата учествоваће на трибини „Мисија руског конзула Ссчербине у светлу савремених руско-српских односа“ у Косовској Митровици, а имаће и сусрете са представницима овдашњих друштава српско-руског пријатељства.

Чепурин је дошао у Косовску Митровицу уочи нове рунде преговора у Бриселу између представника Београда и Приштине која је заказана за 2. април.

Директор Владине Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин рекао је уочи сусрета са руским амбасадором да је став државног руководства да на Косову и Метохији неће бити ништа урађено што може бити на штету људи који живе у покрајини.

„Тражићемо заједничко решење, које ће увек водити рачуна о људима који живе на простору Косова и Метохије. Ја у име Владе Србије желим да кажем да је став руководства да неће бити учињено ништа што иде на штету људи који доле живе. Ови преговори се не воде зато што је неком пријатно већ зато што људи са Косова имају право да одлучују о сопственом животу, а то право им до сада нико није ни понудио“, рекао је Вулин.