Прочитај ми чланак

Русија: Косово није држава

0

ruska-duma

(Б92)

Став Руске Федерације је да Косово није држава, речено је члановима делегације скупштинског Одбора за спољне послове током посете руској Думи.

„Руски став по питању Косова је неспоран и потпуно једнак српском ставу – Косово није држава“, рекао је шеф делегације Милош Алигрудић у изјави Тањугу.

Алигрудић је додао да став Москве у погледу Косова треба тражити у ономе што су премијер Дмитриј Медведев и председник Владимир Путин прошле седмице пренели премијеру Ивици Дачићу да Русија „не може да води битку уместо Србије“.

„Дакле, ми смо ти који морамо да кажемо шта желимо. А, онда наши захтеви морају бити постављени у складу са принципима медјународног права“, рекао је Алигрудић.

На питање да ли је са руским парламентарцима било разговора о евентуалном активнијем учешћу Русије у преговорима са Приштином, Алигрудић је рекао да то, пре свега, зависи од српске стране.

Алигрудић је навео и да Србија мора да има јединствен став око тога да ли жели да се преговори врате под окриље Уједињених нација, подсетивши да је резолуција 1244 Савета безбедности УН и даље на снази.

„Потребно је да прво ми у Србији имамо јединствен став, а да онда Русија и још неке друге државе уложе своје дипломатске и политичке напоре да нам помогну. То није могуце учинити уколико Србија не изадје са таквом идејом“, сматра Алигрудић.

Делегација српских парламентараца састала се са замеником шефа руске дипломатије Владимиром Титовом и двојицом заменика председника Думе.
Алигрудић наводи да је један од заменика Сергеј Железњак изнео, како је оценио, занимљиву идеју да се оформи стални интерпарламентарни дијалог балканских земаља, који не би укључио само земље бивше Југославије, већ и Румунију, Турску, Грчку.

„Циљ тог дијалога био би да се пронадју тачке спајања и да парламентарци разговарају о кључним темама – политичким, економским, културним“, рекао је Алигрудић и додао да су српски парламентарци подржали идеју руског колеге која има за циљ успостављање бољих односа медју државама.

Српски парламентарци ће касније у току дана разговарати са члановима посланичке групе пријатељства руске Думе. Делегација скупштинског одбора за спољне послове сутра ће разговарати са члановима Комитета за спољне послове.