Прочитај ми чланак

Ројтерс о Интерполовим потерницама у случају Бањска: На списку Милан Радоичић…

0

Глобална полицијска агенција Интерпол издала је међународне налоге за хапшење Срба оптужених да су прошле године упали у село на северу Косова и сукобили се са полицијом у пуцњави, у којој су погинуле четири особе, рекао је у петак косовски министар унутрашњих послова, објавио је Ројтерс.

Полиција је 24. септембра саопштила да је око 80 наоружаних нападача ушло на Косово из Србије у оклопним возилима и забарикадирало се код српског православног манастира у близини села Бањска, одакле су напали полицију, убивши једног полицајца.

Убијена су и тројица наоружаних нападача, а остали су побегли у Србију пешке кроз планине, остављајући аутомобиле натоварене оружјем, муницијом и експлозивом, подсећа Ројтерс.

Министар унутрашњих послова Џељаљ Свечља рекао је да је Интерпол известио да су сви осумњичени за напад у Бањској додати у налог за хапшење.

Свечља није поменуо, а његова канцеларија није саопштила колико је људи на списку, на упит Ројтерса.

Локални медији пренели су да се на списку налазе имена 19 људи, међу којима је и вођа групе Милан Радоичић, бивши високи политичар косовских Срба који је јавно признао да је учествовао у пуцњави. Верује се да су сви осумњичени у Србији.

„Ово је важан корак и као такав има свој пуни ефекат када их Србија, која ове терористе крије и смести, преда нашим властима да се суоче са правдом“, навео је Свечља у саопштењу на Фејсбуку.

Косово криви Србију да стоји иза пуцњаве, али је Београд негирао такве оптужбе.

Око 50.000 Срба који живе на северу Косова не признају приштинске институције и виде Београд као своју престоницу. Често су се сукобљавали са косовском полицијом и међународним мировним снагама, али насиље у септембру прошле године било је најгоре од проглашења независности Косова 2008. године.

Косово још увек није чланица Уједињених нација и сви налози за хапшење Интерпола се решавају преко мисије УН која је стигла на Косово 1999. године када је рат завршио.