Прочитај ми чланак

МИЛОРАД ДОДИК ЈАСНО И ГЛАСНО: Република Српска је држава, БиХ не може да опстане!

0

dodik 77

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је Република Српска држава, оценивши да то што је оспоравају, говори колико је заправо важна.

Додик је истакао да „без те државе, Срби на овим просторима, чија је жеља да живе у миру, немају никакве шансе“.

– Срби се без Републике Српске овде не би задржали више од двадесетак година, јер већина не би прихватила БиХ. Зато је борба за Републику Српску базичан интерес свих нас који овдје живимо. Српска мора бити вољена и онда када у њој није све баш најбоље – рекао је Додик за бањалучки „Глас Српске“.

Говорећи о одлуци Уставног суда БиХ у вези са Даном Републике 9. јануаром, он је упитао откуд право суду да са три гласа странаца и двојицом бошњачких судија прегласају остале судије и донесу одлуку.

– Суштина је да морамо да имамо закон о Уставном суду БиХ, јер је он без тога карикатура. Нисам спреман да прихватим да три странца и два Бошњака доносе одлуке за Републику Српску. Та борба ће тек да буде настављена – најавио је председник РС.

Коментаришући оцене представника међународне заједнице да својим деловањем урушава Дејтонски споразум, а тиме и РС, Додик је рекао да је то „измишљена прича, у којој они који су масовно рушили Дејтонски споразум, намећући законе, сада хоће новим приступом да кажу да се морају са њим обрачунати, јер наводно он руши Дејтон“.
– Ја не рушим Дејтон, они су га већ поприлично урушили. Ја се борим за Дејтон и истрајаћу у тој борби. БиХ не може егзистирати на насиљу међународних представника. Док живим, борићу се за Републику Српску – казао је Додик.

Он је оценио да БиХ као земља не може дугорочно опстати, јер њен опстанак нема реалног основа.

– БиХ није оквир у коме Република Српска може да буде слободна и да се развија. Јачање централистичког модела БиХ је директно урушавање Републике Српске и на то никада нећу пристати. Многи људи овде не разумеју нијансе, а нијанса и јесте у томе да БиХ није држава – казао је председник РС.

Извор: Бета