Прочитај ми чланак

РЕПУБЛИЧКА ИЗБОРНА КОМИСИЈА: Нећемо бројати гласове, вреће су ту, нека други броје

0

Заменик председника РИК Миладин Ковачевић каже да не треба очекивати од РИК да поново броји гласове, али да контролу могу да врше све странке.

327828_zemun--izbori--beta_f

Ковачевић је рекао и да није упознат са захтевом СНС, али да је то „могуће по утврђеној процедури“.

РИК ће, додао је, омогућити увид у изборни материјал, па и поновно пребројавање гласова, свакоме ко за то поднесе захтев.

„Контролу и увид у материјал може да добије било ко, да то ископира, фотографише, сравњује са записницима које су понели њихови чланови бирачких одбора“, истакао је Ковачевић, иначе директор Републичког завода за статистику.

Он је међутим указао да не треба очекивати да ће РИК бити тај који би евентуално поново бројао гласове, јер је то, поред осталог, „технички“ неизводљиво.

„РИК не може самог себе да контролише, нити РИК-у као органу има ко да нареди да то учини. То би могла само Скупштина Србије“, истакао је Ковачевић.

Скупштина у досадашњем сазиву је, међутим, распуштена ради расписивања ванредних парламентарних избора.

„Свако ко то жели може сам да преброји гласове. То је у кутијама и врећама, па нека броји“, рекао је Ковачевић и подвукао да за то постоји предвиђена и контролисана процедура.

„Чим дође захтев, даћемо одговор на њега. Сада треба да определимо шта је ушло у базу, шта није и где мора да се понови гласање“, рекао је Ковачевић.

Републичка изборна комисија данас ће одредити на којим бирачким местима ће морати да се понови гласање због уочених неправилности, навео је Ковачевић.

Он је истакао да је још у току регуларна обрада записника с бирачких места и контрола евентуалних грешака и нерегуларности уочених током изборног процеса.

За сада, подсетио је Ковачевић, избори ће бити поновљени у Врању и Рибнику код Јагодине.

„Али вероватно ће искрснути још неколико места, на основу ових контрола. Када се одлучи на којим местима треба да се понавља гласање, комисија ће донети одлуку, заказаће се поновни избори на том месту. После избора, коначна процедура је уношење записника у базу“, рекао је Ковачевић.

Он је рекао да ће грађани коначне резултате имати када се заврши поновљено гласање на свим бирачким местима.