Прочитај ми чланак

РЕМ забранио спотове о бојкоту на Н1 и Новој С

0

Регулаторно тело за електронске медије у петак је наложило да се обустави емитовање политичких огласних порука које позивају на бојкот избора, објављено је на сајту РЕМ-а.

Свако даље емитовање ових спотова ће бити основ за изрицање казнених мера у складу са Законом о електронским медијима.

РЕМ је оценио да поруке које позивају на бојкот нису у складу са чланом 8 Закона о оглашавању. Тај члан гласи: забрањено је да огласна порука, непосредно или посредно, подстиче дискриминацију по било ком основу, а посебно по основу уверења, националне, етничке, верске, родне или расне припадности, политичког, сексуалног или другог опредељења, друштвеног порекла, имовинског стања, културе, језика, старости, или психичког или физичког инвалидитета.

Такође нису ни у складу са чланом 15: Ако огласна порука садржи лично добро на основу којег се може утврдити или препознати идентитет лица, огласна порука се не може објавити без претходног пристанка лица на које се лично добро односи.

Ова одлука је донета, како се наводи, након што је невладина организација ЦРТА тражила мишљење о огласним порукама у време кампање.

„РЕМ је увидом у програмски садржај телевизија Н1 и Нова С утврдио да се почевши од 9. јуна 2020. емитују политичке огласне поруке у којима се позива на бојкот избора („Једини начин да не гласаш за Вучића је да не гласаш“)“.

Подсетимо, претходно је у овој кампањи РЕМ одлучио у два наврата и да је владајућа Српска напредна странка прекршила закон о оглашаванању, изрекао мере упозорења, и забранио емитовање једног спота. Реч је о споту у коме се председник Србије појављује са шестогодишњом девојчицом и са њом разговара о повратку њеног оца из Немачке.