Прочитај ми чланак

РАЗГОВОР КОЈИ СЕ ПРЕПРИЧАВА: Патријарх Павле дошао код Слобе са питањем …

0

Патријарх Павле је дошао код Слободана Милошевића и рекао: „Председниче, па ако је добро за државу, да ти даш оставку?“, јер је био под утицајем председника Савезне владе Милана Панића, који је био амерички човек.

Слоба је имао велико поштовање према Павлу, јер је био школски друг са његовим покојним оцем, и одговорио му је: „Ваша светости, не нападају они мене због Слобе, него због Србије. Наставиће се то, био ја или не био“. Време је показало да је тако било.

Фото: Јутјуб

Слоба није хапсио и судио

Ово тврди Вукашин Јокановић, бивши савезни министар полиције од 1994. до 1998. године, државни јавни тужилац од 1998. до 2001, функционер СПС, један од кључних сведока  одбране Милошевића у Хагу, човек коме приписују одузимање „државности“ Косову и Метохији амандманима на Устав из 1989.Он је и непосредни сведок или учесник свих важних политичких збивања осамдесетих и деведестих година. Ипак, чини се да је после борбе за КиМ, његову каријеру обележила сарадња, али и „искрено пријатељство“ са Милошевићем.

– Слободан је био добар човек. Нек се нађе један Албанац кога је Слоба увредио, а камоли шта друго. Није био друштвен човек који је волео анегдоте и шале, али је био захтеван слушалац. Није он воле кафане и дружење. Мене Слоба, док сам био министар полиције и државни тужилац, никада није позвао да интервенише за нешто, никада! Није он одлучиовао о суђењима и хапшењима, то су лажи. Нисам се двоумио када ме је Слоба позвао да сведочим, рекао је тад: „Вуле, у Хагу причај само истину“ – сећа се Јокановић и додаје:

– Замерам многима, а замерао им је и Слоба што су му окренули леђа, некима није дозвољавао ни да га посете. Тада ми је рекао да није задовољан стањем у СПС, али Ивици Дачићу није ништа замерао.

Сусрет у Хагу

Јокановић се присећа и догађаја из Хага који му је посебно остао урезан у сећање.

– Слоба је покушавао да и тамо буде снажан, јак, али се осећало да га све јако погађа… Долазио сам код њега на припреме за суђења, он ми је кувао кафу, па смо причали о свему и свачему. Једном, док смо разговарали, долазила је жена у полицијској униформи са чашом воде и таблетама. Дала му је таблете и посматрала како ће их он попити. Давали му терапију, а он није знао шта пије! И научно је доказано да је примао погрешне лекове… Слоба се није кајао у Хагу, био је убеђен да је желео само слободу, равноправност и очување Србије и СРЈ – каже овај дугогодишњи функционер СПС.

Јокановић сматра да се држава огрешила о Слободана када га је изручила Хагу, али и о целу породицу Милошевић.

Велика љага

– Он није хтео да иде у ЦЗ, вила Мир је била блокирана, наоружани људи су били спремни да бране Слобу, али он је хтео по сваку цену да спречи крвопролиће јер је имао информације да постоје три фазе напада на Србију: санкције, НАТО агресија и унутрашњи грађански рат. На бази гаранција да он неће бити изручен Хагу, које су потписали Зоран Ђинђић, Војислав Коштуница и Чедомир Јовановић, он се и предао. Испоручити свог председника је јединствен случај у свету, великамљага тадашње власти. Ако је већ требало да му суде, онда је то требало пред својим народом.