Прочитај ми чланак

Како је пресретнут разговор немачких официра: Користили небезбедну линију…

0

Не смирује се бура коју је изазвало објављивање пресретнутог разговора немачке војске

За онлајн састанак, током којег су официри Бундесвера разговарали о могућности напада на Кримски мост, није коришћена безбедна линија, преноси лист Билд.

Разговор је вођен преко званичног фиксног телефона Бундесвера у америчком програму ВебЕкс, који је инсталиран на мобилним телефонима официра.

Немачке обавештајне агенције сада проверавају да ли је дозвољено коришћење верзије ВебЕкс за размену информација најнижег степена тајности (само за службену употребу). Такође се спроводи анализа како би се утврдило колико су поменуте информације током разговора поверљиве.

„Постоји разлог да се верује да је коришћено недовољно безбедно средство комуникације за разговор о оваквим стварима. Ово је један од предмета даље истраге“, саопштила је представница немачког министарства одбране за „Билд“.

Према наводима министарства, није познато да је било још случајеви пресретања разговора.

Посланик Бундестага, стручњак за спољну политику Хришћанско-демократске уније Родерих Кизеветер позвао је да се провери цела ИТ инфраструктура и комуникациони канали власти након појављивања у руским медијима снимка разговора високих немачких војних званичника о плановима да се нападне Кримски мост ракетама Таурус.

Подсетимо, главна уредница медијске групе „Русија севодња“ и телевизијског канала РТ Маргарита Симоњан је објавила 40-минутни аудио-снимак разговора високо рангираних официра немачког Бундесвера који разматрају „како да бомбардују Кримски мост“.

Судећи према том запису, у разговору учествују четворица официра, међу којима је и шеф Одељења за операције и обуку Војно-ваздухопловних снага.

Официри, поред осталог, разматрају како да испоруче ракете „таурус“ и како да обуче украјинске војнике да испале те ракете на Кримски мост, тако да Немци не пређу „црвену линију“ и да не постану очигледни учесници сукоба у Украјини.