Прочитај ми чланак

Ратни ветеран назвао Вучића издајником, па приведен, сад му ово поручује

0

Због транспарента “Космет је Србија, Вучић је издајник”, ратни ветеран из Куршумлије Звездан Ристић морао је у полицији да даје изјаву. Он је овај транспарент развио на свечаности приликом доделе борачких споменица у организацији Министарства за рад, борачка и социјална питања. Пет дана после овог догађаја огласио се МУП, који је у свом саопштењу рекао да Ристићев транспарент “има обележје кривичног дела изазивање панике и нереда”. С друге стране, Звездан Ристић за Нова.рс каже да није рекао ништа што није тачно и сумња да све има политичку позадину, јер је он предводник опозиционе листе у Куршумлији.

Звездан Ристић (52) од министра Николе Селаковића добио је борачку споменицу за учешће у ратовима од 1990. до 1999. године, а потом је развио транспарент на коме је писало “Космет је Србија, Вучић је издајник”.

На овај начин је, како каже, желео да изрази своје политичко мишљење и став да је додела борачких споменица “злоупотреба бораца у политичке сврхе у предизборној капањи”.

Све се догодило 3. новембра у спортској хали у Куршумлији. Полиција је истог дана реаговала и позвала Ристића на разговор.

“Ја мислим да мој чин није изазивање панике. Можда је панику изазвало само код министра или код Александра Вучића. Не знам какву панику може да изазове реч која је написана у Уставу Републике Србије. Ако од тога некога хвата паника, онда и треба да га хвата паника”, категоричан је Ристић.

Додаје да је помало био изненађен брзином којом су службе реаговале. Објашњава и да је истог дана “најнормалније отишао у полицију на разговор”, али да је тек пет дана касније, из медија сазнао да се његово ширење транспарента квалификује као изазивање панике.

“На разговору у полицији ми ништа нису рекли који је основ, нити су споменули да то сматрају неком претњом или изазивањем панике. Од мене су само тражили да дам изјаву о догађају који се десио и ја сам дао изјаву. Њихов однос је био коректан и ту немам никакав приговор. На том разговору није било ни речи о томе да ли ми се нешто ставља на терет”, описао је Ристић.

У саопштењу МУП-а много неистина

Овај ратни ветеран наводи да је тек у саопштењу полиције које је објављено 8. новембра сазнао шта му се ставља на терет. Истиче и да у том саопштењу постоје нелогичности.

“Онде пише да ме је неко телефоном позвао да дођем у полицију, што је лаж. Ја сам имао пропуштене позиве, али су дошли лично кући да ме позову. Не могу да кажем, однос је био коректан. Отишао сам да узмем дете из вртића и после тога у полицију на разговор. Инспектор који је то радио стварно је био коректан. Али, нису ме обавестили телефоном, то је лаж у саопштењу. Такође пише и да је урађено по налогу Тужилаштва. Између пропуштених позива и доласка полиције прошла су три четири минута. Ако су за тих неколико минута могли да контактирају тужиоца, да му објасне шта је било и да им он наложи да ме лично позову, мислим да је то немогуће”, прича Ристић.

Он за наш портал истиче да “не види” како његов транспарент може правно да се квалификује као ширење панике и сматра да су многе изјаве председника Александра Вучића више узнемириле и уплашиле јавност, него транспарент који је он развио.

Кад Вучић каже ‘биће нам мала гробља’ то онда није ширење панике

“Кад председник државе на телевизији каже да ће нам бити мала гробља, њега не зову у полицију, њега не зове тужилаштво да га пита што шири панику. Када каже да је полиција пратила људе који су неке друге људе млели у машинама за месо и када показују слике делова тела на телевизији, ако то није изазивање панике код народа, не знам шта је онда изазивање панике. Шта су хтели таквим сликама да покажу? Да у Србији могу да вас убију и направе млевено месо. И то још ради председник државе. Ако то није изазивање панике, а ово моје јесте, онда ја стварно не знам како то било ко нормалан може да схвати”, пита се овај ветеран из Куршумлије.

“Ево, ја прихватам да сам одговоран за ширење панике, ако Александар Вучић призна да га је ухватила паника због мог геста”, подвукао је он.

“Појешће те мрак” – претње преко Фејсбука

У данима после развијања транспарента, Звездан Ристић каже да је у свом личном окружењу добијао “честитке и подршку”, чак и од припадника војске и полиције.

Међутим, додаје да на друштвеним мрежама није тако, те да су му стизале претње са непознатих профила.

“На Фејсбуку сам добијао неке претње са профила без слике типа ‘појешће те мрак’. То сам избрисао, али после неколико таквих, појавила се једна претња где се човек појавио именом и пезименом и сликом. То сам пријавио полицији. Не зато што ми то нешто смета, или сматрам неком озбиљном претњом, већ да видим њихову реакциу. Да Ии ће и тада у тих неколико минута, колико им је било потребно када су мене звали, да зову тужиоца и да то сматрају угрожавањем безбедности. Јавили су се после три дана, да из мог телефона узму профил са ког сам добијао претње”, испричао је Ристић.

Мислим да иза свега стоји политика

Звездан Ристић је политички активан, а његово име добро је познато у Куршумлији. Он је одборник у Скупштини општине, а на предстојећим локалним изборима биће и носилац опозиционе листе.

Он сматра да је власт све ово урадила, како би га политички дискредитовала.

“У Куршумлији се ујединила опозиција, а ја сам носилац листе на којој је шест странака. Можда овим мојим прогоном желе да дају пример и да застраше људе у другим срединама” сумњичав је Ристић.
Фото:приватна архива

На крају каже и да “нема шта да крије”, да као грађанин има право на своје слободно политичко мишљење, те да изласком у јавност жели да заштити и положај своје породице.

Поносно истиче да је отац шесторо деце, која су, како каже, његово највеће богатство, али помало страхује за најстаријег сина који је запослен у Војсци Србије.

“Мој син ради као војник по уговору, претпостављам да ће сада бити притисака и да можда неће хтети да му продуже уговор, иако је он 100 посто на месту и има одличне оцене. Мислим да у овој ситуацији, једино може да га заштити јавност, ако се о мом случају прича у медијима”, закључио је ратни ветеран Звездан Ристић.