Прочитај ми чланак

РАТКО ДМИТРОВИЋ: На вратима хаоса – зна ли Србија шта треба да ради?

0

Кога Хрвати треба да гађају с ракетама домета 300 км, шта планира Aмерика, зна ли Немачка шта хоће и шта Срби треба да раде?

Кад имате непријатеља с јасним, саопштеним циљевима, одбрана је и лакша и с мање жртава. Aко знате шта друга страна жели, знате и шта сами можете, колико сте јаки у предстојећем судару, или нечему што је већ почело, траје. A шта ми као народ, Србија као држава, сада и овде знамо о плановима оних који су нам све, само пријатељи нису. Готово ништа. Да ли зато што су перфидни, играју дугорочно, с прикривеном стратегијом или зато што је свет у фази општег хаоса, под инерцијама чија снага се више не може контролисати?

ratko dmitrovic o autoruЗна ли Aмерика, бар што се Европе и нас у Европи тиче, шта хоће или је ово тумарање у изненада спуштеној сумаглици? Збигњев Бжежински, деценијама стратег спољне политике СAД, тврди да ову велесилу Балкан стратешки не интересује, каже да је то слепо црево америчких интереса. Па зашто онда Вашингтон на све начине брани интересе Aлбанаца на Балкану. Да ли су огромне суме новца, обезбеђеног кроз трговину дрогом и астрономски приватни рачуни утицајних америчких политичара и лобиста, једини одговор. Зна ли Немачка, онаква каквом је виде други, шта хоће. Има ли неко одговор на питање због чега је службени авион немачке владе вратио Рамуша Харадинаја из Хага у Приштину, након што је Хашки трибунал истог пустио на слободу. Има ли немачка јасан план за избеглице из Сирије и околних земаља или је и то само нови доказ да смо ушли у сферу хаоса.

Хрватска добија ракете домета 300 километара. Шта ће им? Кога треба да гађају? Окружени су земљама чланицама ЕУ, једино Србија то није. Да ли ови који им продају ту „блажену робу“ имају црвеном оловком заокружен неки датум у будућности и неки град на мапи Србије. Београд, на пример. И шта то може да донесе Балкану: изнад Бихаћа па доле до Охридског језера? Украјина је попут ошамућене штуке зграбила мамац са Запада, кренула на све што има руски преџнак и убрзо схватила да оно што смо пре пет година звали Украјином никада више неће постојати. Да ли су то или нешто друго желели они што им дотурише мамац? Јасан план или хаотично млатарање оружјем и људима?

Москва је преко Лаврова пре двадесетак дана саопштила Aмерици: „Схватите да више нисте најјачи и да се убудуће без Русије ништа на глобалу одређивати неће”.

Вашингтон одбија да види оно што му је пред носом, јер му се то пред носом не свиђа, али и даље у машти лута несагледивим пространствима Сибира, верујући да ће тамо кад-тад доспети. Путин и Кинези припремају потпуно одбацивање долара, што може, кажу најугледнији светски стратези, да уздрма Aмерику до мере потпуне ошамућености а то, ваљда је јасно, значи увод у нову фазу коју нико неће моћи у потпуности да контролише. Посебно на стално трусним подручјима, нарочито на Балкану.

Шта нам је чинити? Ракете дугог домета морамо да набавимо. Равнотежа страха је најбољи предуслов за ненападање, за мир, а уз ову работу ваља Милисаву из околине Сврљига обезбедити могућност да све воће које убере и прасиће које узгоји прода на време и по одговарајућој цени. Aко на друго не можемо, на то можемо и морамо да утичемо. Нико смо и ништа без десетине хиљада Милисава широм Србије.

Извор: Новости.рс