Прочитај ми чланак

Распуштена окупаторска Тачијева влада, следе шиптарски ибори

0

hasim taci

Нелигитимна влада Косова је представила Парламенту амандмане путем којих би снаге Косова промениле име, мисију и обавезе и тако постале Оружане снаге Косова.

Међутим ово изгласавање је два пута било неуспешно, због тога што посланици из редова српске заједнице нису учествовале на седницама у понедељаак и уторак.

Ова нелегитимна скупштина је распуштена након гласања где је 90 посланика било за, 4 против и троје је било уздржаних.

За више о бојкоту Срба Скупштине самопрокламованог Косова можете прочитати  ОВДЕ.

Члан Самосталне либералне странке (Тачијев Србин) Петар Милетић рекао је да је успех српске заједнице то што закон о оружаним снагама окупиране територије Косова није усвојен, али да велики проблем остају места која би требала да буду резервисана за српске посланике.

,,Ово је било најбоље и једино решење. У последње време нисмо могли да радимо нормлно. Надам се да ће се српска заједница организовати како бисмо имали што више мандата“, рекао је Горан Маринковић из Пргоресивне демократске странке.

Са њим се слаже и председник Социјалдемократије Саша Ђокић, који истиче да ће Срби у наредном мандату имати више од десет места.

,,Гласали смо за јер смо желели да скратимо ову агонију. Гласањем нисмо помогли Тачију, него себи. Сада треба да изађемо на изборе и мислим да ћемо имати више од десет места“, рекао је Ђокић.

Посланик Демократског савеза Косова Исмет Бећири рекао је да се његова странка залагала за распуштање окупитарске шиптарске Скупштине јер је, како каже, влада постала нефункционална и корумпирана.

,,Влада више од годину дана није имала легитимитет.Мислимо да је најбоље решење да грађани Косова одлуче ко ће победити на изборима. Имали смо и другу опцију, да изгласамо неповерење Влади, али мислим да је распуштање Скупштине најбоље за сада“, рекао је Бећири.

У току је процес оснивања нових општина

Ратни злочинац Хашим Тачи је у свом обраћању рекао да се окупаторска Скупштина треба да распусти ради решава политичког грча у Скупштини те да је основна потреба за одржавањем превремених парламентарних избора у оптималном року.

Он је, говорећи о раду Владе у претходном периоду, споменуо и да је у току процес оснивања нових општина где је поред Рогова, Орлана, Жегре и Коморана споменуо и будућу општину Речане.

Посланик коалиције Вакат у нелегитимној Скупштини Косова, Расим Демири у свом обраћању посланицима четвртог сазива Скупштине је изјавио да је на данашњем разговору са Тачијем обећао да се питање децентрализације у вези са бошњачком заједницом неће зауставити само са општином Речане, већ се очекује да ће иста одлука бити донета и за будуће општине Гора и Витомирица.

(КиМ Радио, инфо.кс, СРБИН.ИНФО)