Прочитај ми чланак

Распад у ДС: Вук Јеремић прави странку

0

Вук Јеремић размишља да у следећој години формира своју странку. По свој прилици, Јеремић ће по повратку из УН, где је тренутно на функцији председавајућег ГС УН, окупити неколико својих сабораца, незадовољних одлуком да Драган Ђилас преузме кормило демократа, и основаће нову странку.

Како наводи саговорник нашег листа, Јеремић се сигурно неће вратити под окриље ДС, али није искључио ни могућност да се прикључи некој од странака на власти које пропагирају европске вредности. У политичким круговима се једно време помињало да би Јеремић, по повратку из Њујорка, могао да се учлани у СПС.

– Јеремић сигурно неће бити члан ДС по повратку из УН! Дуго се двоумио шта да ради, међутим, како са новим председником никако не може да нађе заједнички језик, решио је или да формира своју странку или да се прикључи некој од партија на власти. Јасно му је да овај ДС није оно што је био или што је требало да буде. Ђилас је диктаторски преузео кормило, врши се стални притисак да бивши министри врате мандате… – наводи извор Курира.

Међутим, неће само Јеремић задавати главобољу Ђиласу. И Душан Петровић, по причама његових колега из Скупштине, озбиљно разматра могућност да оформи своју странку.

– Петровић и Ђилас не могу очима да се виде. Па то сви знају! И сви Ђиласови позиви да бивши министри врате мандат односе се пре свега на њега. Петровић зна да је у председниковој немилости и да би избегао сценарио да буде потпуно скрајнут, размишља о варијанти да оснује своју странку – каже један од посланика демократа и додаје:“ Иако су се појавиле приче да чак има и име за странку – Западна Србија, те отуда данима уназад његова прича да је Србији потребна децентрализација, истина је да тај план још није тако разрађен као што пишу медији“.

 

(Курир)