Прочитај ми чланак

Ранко Кривокапић оптужује СПЦ и хвали премијера Дачића

0

ranko-krivokapic-srbi-nas-i-sad-etnicki-ciste-1369148946-82233
(Танјуг)

Председник Скупштине Црне Горе и вођа антисрпског лобија у Црној Гори, Ранко Кривокапић, изјавио је да Српска православна црква у Црној Гори делује ван законских оквира те земље и залаже се да се то питање реши на миран начин.

„Желели смо да дамо шансу СПЦ да „испоштује“ Црну Гору и уђе у законске оквире, пошто тренутно делује ван њих. На крају ће бити наша европска обавеза да је уведемо у право. Црква мора да зна да је део државе, и да закони важе и за њу, да мантија не штити од било којег вида одговорности“, рекао је Кривокапић за Данас.

Након дводневне посете Београду, Кривокапић је рекао да су односи две земље у последњих 150 година обележени успонима и падовима, а да су били добри кад се Србија није мешала у политику Црне Горе.

„Али онда када се Србија мешала у државне пројекте Црне Горе и на неки начин рушила црногорски грађански концепт, када се истицао политички утицај Српске православне цркве, што и јесте проблем у Србији, онда су односи били лоши“, рекао је Кривокапић.

Он је, међутим, додао да нова власт у Београду, а првенствено премијер Ивица Дачић, нема такве аспирације.

Кривокапић је рекао да је договорено да Дачић септембра ове године посети Црну Гору, где ће се састати са премијером Милом Ђукановићем, и подржао идеју да две Владе једном годишње одржавају заједничке седнице.