Прочитај ми чланак

РАМА СТИГАО У БЕОГРАД, ДОЧЕКАО ГА ДАЧИЋ: У четвртак са Вучићем, у петак у Нишу

0

Учешће на безбедносном форуму отказали окупаторско-шиптарски званичници са Косова, али не и представници цивилног сектора.

Фото: МСП Србије

Фото: МСП Србије

Премијер Aлбаније Еди Рама допутовао је вечерас у Београд, а на аеродрому га је дочекао министар спољних послова Ивица Дачић.

Рама сутра учествује, заједно са премијером Србије на Београдском безбедносном форуму, а у петак иде у Нишу на пословни форум Србија-Aлбанија. Такође, лидери политичких партија Aлбанаца на југу Србије сутра после подне ће се у Београду састати са премијером Aлбаније, потврдили су ФоНету извори из тих партија.

Усред кризе у нормализацији са Приштином, односно два дана након што је Влада Србије донела акт којим се поништава одлука шиптарско-окупаторске Владе са Космета по коме је 80 одсто власник компаније Трепча, а ухапшени директор полиције Нехат Тачи саслушан, треба да се одигра дводневни српско-албански пословни форум у Нишу.

Везано за долазак Раме, у Београду се одиграва и велики дводневни безбедносни форум, на коме су учешће данас отказали најављени представници окупаторско-шиптарских институција и опозиције. Међутим, представници косметских Албанаца, односно невладиног сектора, појавиће се како су и најављени на једном од 25 панела. Ову информацију потврдили су за данас организатори скупа из Београдског центра за безбедност и политику. Реч је управо о панелу о будућности Бриселског дијалога, на коме би требало да учествује и Марко Ђурић, шеф Владине Канцеларије за КиМ.

Према писању шиптарских портала са Космета, заменици министара, Бајрам Гецај и Рамадан Иљази, као и посланик Иљир Деда и званичник Самоопредељења, Дукађин Горани, отказали су учешће на Форуму за безбедност у Београду због тога што Нехат Тачи није ослобођен и због по њима, тенденције Србије да дестабилизује Космет.

Међутим, како је Данасу незванично речено, представник Албанаца са Космета Наим Рашити, који представља цивилни сектор, учествоваће на панелу.

Окупатоско-шиптарска Скупштина Косова усвојила је данас резолуцију којом тражи хитно ослобађање Тачија, кога су српске власти ухапсиле крајем септембра на прелазу Кончуљ под оптужбом за тероризам, јавља ФоНет. Није усвојена резолуција којом се тражи ослобађање Тачија, али и прекид дијалога са Србијом, коју је предложила опозиција.

Због спора око власништва над Трепчом и ухапшеног Нехата Тачија данас су бројне информације и анализе говориле у прилог нарушавању процеса нормализације између Србије и шиптарских окупатора са Космета. Тако је  Едита Тахири изјавила да Трепча не може бити тема разговора две делегације у Бриселу, а приштинска штампа закључила да је избио хладни рати између Србије и Приштине.

У Београду пак објављено је да је покренута дипломатска офанзива због имовине Србије на Космету. Премијер Aлександар Вучић састао се са америчким амбасадором Кајлом Скотом, али са тог састанка је кратко саопштено из Владе да је тема била све веће интересовање америчких компанија за улагања у Србију. Поменуто је и да је размотрена ситуација у региону.

Марко Ђурић састао се пак са шефом Канцеларије УН у Београду Симоном-Мирелом Микулеску и, како је саопштено, информисао је о даљим корацима Србије. Пренето је да ће Министарство спољних послова о проблему Трепче дописом информисати чланице Савета безбедности УН, као и све чланице ЕУ. Ђурић је поновио и да ће шеф дипломатије Ивица Дачић на редовној седници СБ УН о Космету у новембру говорити о Трепчи. Поједини медији објавили су и да Влада Србије намерава да оформи правно-експертски тим за Трепчу. С друге стране, шиптарско-окупаторски званичници тврде да прекјучерашња одлука Владе Србије о поништавању одлуке окупаторско-шиптарскре Владе Косова о власништву над Трепчом нема никакве правне последице.

Мере безбедности

Због тога што представници Владе Србије 13. октобра долазе у Ниш и Српско-албанског пословног форума 14. октобра, поједине улице у Нишу биће блокиране данима, преносе Јужне вести. У петак, 14. октобра, када се у Официрском дому одржава Српско-албански форум на који долазе и два премијера Aлександар Вучић и Еди Рама, саобраћај ће бити обустављен од ујутру и не наводи се до колико сати увече. Посете Раме Србији, било да су билатералне, било у оквиру неког од међународних форума, прате изузетно јаке мере безбедности.

Подсетимо, први пут је албански премијер био у Србији у новембру 2014. и тај догађај се сматра историјским будући да више од седам деценија тако високи званичник из Тиране није био у Београду. Међутим, како се посета догодила након инцидента са дроном и заставом Велике Aлбаније на фудбалској утакмици у Београду, мере обезбеђења биле су посебно јаке.

Након тога није забележен ни најмањи инцидент у вези са посетом албанског премијера, а и премијер Вучић боравио је у посети Тирани. Знаком добрих односа сматра се и то што на српском језику у издању Самиздата излази Рамина књига „Жртвовање“. Вучић и Рама данас би требало да на безбедносном форуму одговарају на питања публицисте Мише Гленија.