• Почетна
  • ПОЧЕТНА
  • Актуелно
  • РАДУЛОВИЋ: Ништа од реформи – „Мерцедес“ не долази, уговори са „Етихадом“ и „Фијатом“ пљачка
Прочитај ми чланак

РАДУЛОВИЋ: Ништа од реформи – „Мерцедес“ не долази, уговори са „Етихадом“ и „Фијатом“ пљачка

0

sasa-radulovic-arapi fiat3

На почетку вечерашњег Утиска недеље гости су говорили о томе да ли и какве нас реформе чекају.

Гости емисије су били Саша Радуловић, министар привреде у оставци, Милан Ћулибрк, економски аналитичар и главни и одговорни уредник НИН-а и Небојша Стефановић, председник Скупштине Србије и потпредседник СНС.

Стефановић је рекао да људи у Србији очекују брже промене, као и да људи из иностранства кажу да им је сада лакше да инвестирају у Србији.

Ћулибрк је навео да о реформама слуша још од доба Анте Марковића.  „Надам се реформама, али се плашим да их неће бити“, рекао је Ћулибрк.

Саша Радуловић је поновио да је оставку дао јер не верује да ће Александар Вучић спровести било какве реформе. Радуловић је рекао да је 15 дана након уласка у владу схватио да од реформи нема ништа.

„Оно што сам ја желео да урадим и планирао да урадим нашло се и у експозеу премијера. После 15 дана схватио сам да нема никаве жеље да се то уради и да се иде у другом правцу. Схватио сам да се економска политика вади у кабинету првог потпредседника владе, да се тамо раде дилови и договори, да се не жели радити транспаренто“, рекао је Радуловић.

На питање на кога тачно мисли када говори кабинет првог потпредседника владе, Радуловић је рекао да пре свега мисли на Александра Вучића.

Радуловић је, насупрот тврдњама Александра Вучића, категорички изјавио да „Мерцедес“ не долази као инвеститор у Србију, него је „Икарбус“ од „Мерцедеса“ само купио шасије. Исто тако, он је изјавио да је уговор са „Етихадом“ о куповини „Јата“ штетан, као и неки делови уговора са „Фијатом“.

„Не можете да уводите инвеститора у ЈАТ, а да нисте пописали имовину. Тек када све попишете и процените, онда тек правите уговор, а не пре тога. Будзашто дајете нешто што вреди много више“, указао је Радуловић.

Небојша Стефановић рекао је да, када се прича о реформама, оне не постоје само за оне који не желе да их виде.

„Ово нису само моје речи, то је рекла и Европска комисија. Радуловић је у једном тренутку пожелео да постане политичар и то је у реду. Ја не мислим да су све његове идеје лоше. Неке су добре, али није било резултата. Мислим да нико у Србији не мисли да Вучић кочи реформе“, навео је Стефановић.

Радуловић је навео да се већ код усвајања буџета показало да нема реформи.

„Буџет је нереалан, приходи су нереални, рачунамо на три милијарде евра од Арапа без једног папира. Ја сам после 15 дана видео да нема воље да се промени паразитски сиситем у чијем су центру политичке странке које запошљавају своје људе. Паразитски систем одговара нерадницима и незналицама“, рекао је Радуловић.

Радуловић је додао и да је у влади остао јер је желео да уради неке ствари као што су спречавање продаје „Вршачких винограда“.

Стефановић је као замерку Радуловићу истакао то што није довео ниједног инвеститора.

„Ја не знам ни једну фабрику коју је Радуловић посетио, није довео ниједног инвеститора. Ја очекујем од министра привреде да доведе, нађе инвестироре. Вучић је нашао инвеститора за ФАП и сада долази шведска фирма, 600 људи неће изгубити посао. А то није Вучићев посао, али је морао то да ради јер министар није радио свој посао“, рекао је Стефановић.

Он је додао да је Радуловић можда добар блогер, теоретичар критичар, али му се не чини да је био добар као министар.

(Б92)