Прочитај ми чланак

Радикали открили аферу: Уништиће нам сточни фонд због улизичке политике према ЕУ!

0

Миљан Дамњановић је испред Српске радикалне странке апеловао да се хитно заустави уништавање сточног фонда у Србији, домаћих произвођача меса и мањих кланица.

„Уништавање сточног фонда у Србији је алармантно! Само у 2020. години из ЕУ је увезано стоке за 3 милиона евра, а замрзнутог меса у висини од 390 милиона евра! У јануару 2021. наше велике месне индустрије увозе из иностранства 10, 20 камиона меса и тиме профитирају само они и неколико кланица у Србији, а уништавају се домаћи сточари. То увозно месо је исправно, имају и дозволе, али прекомерни увоз уништава домаће произвоиђаче и целокупни сточни фонд!

До појаве корона вируса лидери ЕУ су извозили месо на великим тржиштима Кине и Јужне Кореје и када је стало услед пандемије, почињу да се ослобађају тих залиха на тржишту наше земље. Иначе, увоз живе стоке из Немачке је званично забрањен зато прво увезу у Мађарску па онда као мађарски производ у Србију, па затим препродају овде као домаћи производ. Сада је увозна цена шунке 1,40 евра по килограму, у продавницама је 300-350 динара, али ако пропадну домаћи произвођачи убозни лоби ће драстично подићи цене меса и месних производа. Са 250 динара живе ваге домаћих произвођача, цена је пала на 180 динара, а данас је цена свиња на рекордном минимуму од 110-120 динара због прекомерног увоза меса. То је чист губитак јер да би произвођачи били на нули, жива вага мора бити минимум 150 динара“, наглашава Миљан.

Дамњановић је понудио два решења за овај проблем:

„Краткорочно решење је да држава преко робних резерви утиче са интервентним откупом или робном разменом за кукуруз који је сада достигао добру цену. Тиме штитимо домаће произвођаче и не губи се на робним резервама. Дугорочно решење је да држава забрани увоз у конфекцији замрзнутог меса, иначе ће сви мањи произвођачи и кланице нестати са нашем тржишту, а увозни лобисти креирати своје цене, па ће месо коштати вишеструко више и профитираће само појединци на штету народа и државе.

Позивамо ресорног министра и Владу да заштити домаће прооизвођаче меса! Најбољи пример је Руска Федерација која више не мора ништа да увози. Довољно сама производи за цело своје тржиште и чак извози за инострано. Нисмо на време сломили кичму увозничком лобију, зато нам се ово дешава. Сви режими од 5. октобра до данас имају улизичку политику према ЕУ, унишитили су не само сточни фонд него и произвођаче свих пољоприврених производа“, закључују радикали.