Прочитај ми чланак

Рада Трајковић: Харадинај постигао договор са међународном заједницом

0

Посланик Јединствене српке листе у Скупштини Косова Рада Трајковић оценила је, поводом прославе Дана заставе и стоте годишњице државе Албаније, да су Албанци у региону врло провокативно демонстрирали да и даље живи идеја Велике Албаније.

Она је оценила данас да ће Харадинај највероватније бити ослобођен јер је „постигао договор са међународном заједницом“, која рачуна да преко њега и актуелног косовског премијера Хашима Тачија контролише екстермно албанско крило на Косову.

– Највероватније ће бити ослобађајућа пресуда, с обзиром да је Рамуш Харадинај потребан међународној заједници на простору КиМ у смислу његовог институционалног ангажмана. Неће бити осуђен ни колико подразумева његов досадашњи боравак у притвору – оценила је Трајковић за Танјуг.

Коментаришући процене да би Харадинај по повратку и прекомпоновању косовске владе могао да буде нови премијер који ће водити дијалог са премијером Србије, Трајковић каже да је прва најава тога чињеница да је потпредседник Харадинајеве партије Бљерим Шаља одређен за координатора тог дијалога.

Ако је Бљерим Шаља, који је потпредседник Рамушеве партије постао координатор преговора са Београдом, то је прва лествица ка формирању институција које ће бити резултат договора између Тачијеве и Рамушеве партије – истакла је Трајковић.

Харадинај је, како је оценила, из угла међународне заједнице највероватније „нека врста гаранта“ да ће се поштовати договори постигнути у дијалогу.

Трајковић сматра да међународна заједница највероватније рачуна да ће преко Тачија и Харадинаја контролисати екстремни део Албанаца, који су суштински претња по стабилност региона и „на тај начин рачунају и на институционалну административну стабилност када је реч о влади, скупштини и безбедоносним властима“.

На питање да ли би улазак Харадинаја у дијалог могао да доведе до заоштравања односа Београда и Приштине, она одговара одрично.

Како објашњава, Харадинај је био командант само једног региона, док је Тачи био командант целог покрета ОВК и најдиректније имао увид у дешавања у свим регионима на простору КиМ.

 

(Танјуг)