Прочитај ми чланак

Путин: Русија поседује застрашујуће подморнице, нема им равних

0

Русија наставља да јача Ратну морнарицу најсавременијом опремом и наоружањем, изјавио је руски председник Владимир Путин на церемонији подизања заставе на атомским подморницама "Краснојарск" и "Император Александар III" у бродоградилишту Севмаш у Северодвинску.

„Доследно опремамо морнарицу најсавременијом опремом и наоружањем, повећавамо серијску производњу“, рекао је шеф државе.

Како је истакао, подморнице „Краснојарск“ и „Император Александар III“ немају себе равних у свету, назвавши их „застрашујућим“.

„Оне су наоружане интерконтиненталним балистичким ракетама Булава. Вишенаменске нуклеарне подморнице класе Јасен-М поседују застрашујуће оружје. Опремљени су ракетама великог домета, високе прецизности и могу да гађају и површинске и обалне циљеве“, истакао је он.

У току је изградња још пет подморница, покрета „Јасен М“. У завршној фази је крстарица „Архангелск“.

Према званичним подацима, Краснојарск је вишенаменска нуклеарна подморница пројекта „Јасен-М“. Припада четвртој генерацији подморница.

Званично је саопштено да су ове подморнице наоружане крстарећим ракетама Оникс и/или Калибар. Постоје планови да их наоружају хиперсоничним пројектилима Циркон.

Према званичним информацијама, нуклеарна подморница „Император Александар III“ је трећи брод пројекта „Бореј-А“. Припада четвртој генерацији нуклеарних подморница. Он је опремљен савременим комплексима ракетног и торпедног наоружања, навигације, радиотехничког и хидроакустичког наоружања. Има високе карактеристике маневрисања и акустичну скривеност.