Прочитај ми чланак

Првих пет сати блокаде РТС-а без инцидента, СЗС не дозвољава улаз у зграду

0

Лидери Савеза за Србију, симпатизери те опозиционе групације и грађани започели су данас, нешто после поднева, блокаду свих улаза у зграду Радио-телевизије Србије (РТС) због тога што, како су навели, та телевизија већ осам година не ради професионално свој посао.

Блокада улаза Радио-телевизије Србије (РТС) ушла је у пети сат и пролази без инцидената. Сва три улаза телевизије су и даље блокирана, а уласка у зграду и даље нема, док запослени излазе несметано. Протест и блокаду обезбеђује више од 20 полицајаца у цивилу, који стоје са стране, и свега три униформисана, који се налазе на паркингу испред зграде РТС.

На главном улазу из Абердареве улице „дежура“ лидер покрета Двери Бошко Обрадовић са сарадницима, и ту има највише присталица Савеза за Србију и полиције у цивилу. На том улазу, где иначе улазе и новинарске екипе, био је до 14 часова и лидер Странке слободе и правде Драган Ђилас, који је потом отишао. На улазу из Таковске улице су са учесницима протеста причали потпредседник Народне странке Никола Јовановић и лидер организације Покрет за преокрет Јанко Веселиновић.

Према речима репортера Данаса из зграде РТС-, на улазу где је лидер Двери, пропустили су неколико запослених да изађу из зграде.

Испред главног улаза у зграду РТС окупило се више десетина учесника протеста, а блокирани су и остали улази. Окупљени носе транспарент на којем пише „ЕУ бирај: Вучић или демократија“, а порука је написана и на енглеском и на српском језику.

Неки су искористили прилику и да се позабаве фудбалом испред великог улаза из Абердареве улице.

„Дошли смо да бранимо наше право да знамо све. Нико неће моћи да уђе, а свако ко жели може да изађе из зграде. Дверима је по распореду припао улаз из Абердареве улице. Хоћемо да обичан грађанин буде информисан. Будите прибрани, не наседајте на провокације“, речено је окупљеним грађанима са разгласа.

Окупљеним грађанима дели се материјал у којем је наведено зашто је РТС дужан да отвори врата.

Начелник Полицијске управе за Београд Милан Станић изјавио је да Савез за Србију није „уредно“, нити благовремено пријавио данашњи скуп испред зграде РТС-а и да приликом пријављивања организатори нису поштовали Закон о јавном окупљању.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас поводом блокаде улаза Радио-телевизије Србије (РТС) коју је организовао Савез за Србију (СЗС) да неће бити никакве примене силе, као ни оне за коју постоји законско право.

Синдикат новинара осуђује блокаду РТС-а

Синдикат новинара Србије позвао је све учеснике у политичком животу да се суздрже од било каквих видова притисака на новинаре Јавног сервиса, и то не само данас, него иначе. Притисци нису само физичка блокада улаза већ и покушаји да се споља уређује програм РТС-а, било да долази од опозиције или власти, наводи се у саопштењу Синдиката – подружнице РТС-а.

Синдикат је позвао уреднике и новинаре да професионално и у складу са законима раде свој посао, а руководство да то омогући и заштити све запослене.

„Свака власт се мења, наша је обавеза да бранимо и чувамо новинарску професију“, пише у саопштењу.

Председавајући СзС, лидер Народне странке Вук Јеремић, дан раније је најавио да ће блокада трајати осам сати, односно до 20 часова.

 

– У претходних осам година Јавни серис не ради свој посао, не обавештава јавност о ономе што се данас дешава. Не можете ми рећи да не постоји медијска заинтересованост, да не постоји заинтересованост грађана за оно што има да кажу Александар Обрадовић из „Крушика“, Марија Лукић која је преживела тешку трауму на радном месту… Не можете ми рећи да нема интересовања грађана Србије за то како је могуће да се службеници ове државе, агенти БИА налазе на листи америчких санкција због међународне корупције и нелегалне трговине оружјем – истакао је Јеремић испред РТС и додао:

– Упућујемо апел свим запосленима у Јавном сервису да професионално обављају посао, огроман број у овој кући зна да се ствари не раде на прави начин и да Јавни сервис треба да функционише другачије. Ово је наше охрабрење њима да почну да професионално обављају посао – рекао је један од лидера СзС и констатовао да је данашњи РТС у много горој ситуацији од оне у којој се ова медијска кућа налазила 90-тих година.

 

– Онај РС, Милошевићев РТС, био је ББЦ у односу на овај данас на чијем челу се налази господин Бујошевић – закључио је Јеремић.

Он је на конференцији за новинаре рекао да ће „чланови организација које чине СзС, активисти и грађани“ блокирати улазе у РТС због тога што РТС, како је рекао „осам година блокира истину“.

Јеремић је истакао и да је то „блокада упозорења“ како би РТС-у поручили да „професионално треба да ради свој посао“.

Јеремић је рекао да се на РТС-у, на пример, не могу видети интервјуи са узбуњивачем из фабрике оружја „Крушик“ Александром Обрадовићем, као ни са Маријом Лукић која је због сексуалног узнемиравања тужила председника општине Брус, са новинаром коме је спаљена кућа Миланом Јовановићем…

Јеремић је рекао да ће блокада бити мирна, али да су „спремни на присуство батинаша, грађанки које ће Српска напредна странка послати да брани РТС и на „сваки трик и провокацију која ће бити разматрана у кругу Александра Вучића, Владимира Бебе Поповића, Жељка Митровића и Драгана Вучићевића“.

Он је навео да полиција није дала дозволу за одржавање скупа, као и да се у образложењу наводи да скуп није уредно пријављен, односно није пријављен минимално пет дана пре одржавања.

Јеремић је због тога упитао да ли су „спонтани протести“ грађана против опозиције били пријављени.