Прочитај ми чланак

ДВЕРИ: Први услов да Србија не доживи економски слом је смена гувернерке Народне Банке

0

dveri-cacak

Последњи је час да се спречи економски слом Србије, а први услов за то је смена гувернерке Народне банке Србије, Јоргованке Табаковић, оцењено је на конференцији за новинаре Покрета Двери у Чачку.

Према речима Александра Танасковића у 2014. години Србија је забележила пад БДП за 2% у односу на претходну.

“Индустријска производња је мања за 6,8%, а и све друге гране попут пољопривреде, шумарства, рударства, грађевинарства су у истој ситуацији”, навео је он. Танасковић је истакао да је актуелни режим објавио да стопа незапослености износи 17,6%, али само према анкети која је одрађена, што није, како је рекао, тачан податак. Она, према његовом мишљењу, износи много више.

Бошко Обрадовић је рекао да се Покрет Двери залаже за Нови економски договор у неколико тачака.

“Неопходно је прекинути даљу исплату спољних дугова Србије према страним кредиторима, на првом месту ММФ-у и Светској Банци, док не дође до преговора о отпису дела дуга”, казао је он. Такође, треба ограничити висине банкарских каматних стопа и удео власништва странаца над банкама, додао је Обрадовић. Он је истакао да треба извршити пребацивање свих кредита индексираних у страним валутама у динарске.

Обрадовић је нагласио да је време за нови економски договор, јер је стари неолиберални економски модел довео државу у ситуацију у каквој тренутно јесте, и да на акценат треба ставити развој домаће производње која ће заменити увоз, донети закон о заштити презадужених породица, дати подршку извозу у Русију и евроазијску царину, и зауставити даљу распродају стратешких државних предузећа попут Телекома, ЕПС-а, Галенике, као и забрана продаје пољпопривредног земљишта, извора пијаће воде и лековитих бања странцима.

Обрадовић је нагласио да су у земљама нашег окружења ове мере увелико предузете, док се у Влади Републике Србије и не дотичу те теме.

Двери сматрају да, између осталог, најозбиљније треба размотрити и тему стављања курса динара у функцију подстицаја извоза домаћих произвођача, као и креирање монетарне политике ради веће динаризације домаћег привредног и финансијског система, и улагања додатног државног новца у сврху покретања и подизања домаће привредне активности.