• Почетна
  • ДРУШТВО
  • ПРВИ КОНГРЕС СРПСКОГ САБОРА ЗАВЕТНИЦИ: Отпор окупацији, за слободну Србију!
Прочитај ми чланак

ПРВИ КОНГРЕС СРПСКОГ САБОРА ЗАВЕТНИЦИ: Отпор окупацији, за слободну Србију!

0

Данас је у препуној сали Дома синдиката, која је била премала да прими све заинтересоване, одржан Први конгрес Српског Сабора заветника, српског патриотског покрета који је у јавности и познат по томе да га воде млади људи, а активно га подржава најстарија српска интелигенција.

Првом Конгресу Српског сабора Заветници присуствовало је преко 250 делегата, представника општинских и градских одбора Заветника из читаве Србије као и делегати из Црне Горе, Републике Српске, Македоније и српске дијаспоре.

Конгрес су својим присуством увеличали су и представници пријатељских амбасада Руске Федерације, Сирије и Белорусије као и многобројне истакнуте јавне личности.

Руководство Заветника представило је присутнима извештај о свом досадашњем раду као и своју програмску и политичку плаформу за опоравак државе и народа под називом „СРПСКА СУВЕРЕНИСТИЧКА ПЛАТФОРМА: ОТПОР ОКУПАЦИЈИ!“

Дејан Петар Златановић, гл. одг. уредник Србин.инфо, Милица Ђурђевић портпарол Заветника и председник Заветника Стефан Стаменковски

Дејан Петар Златановић, гл. одг. уредник Србин.инфо, Милица Ђурђевић портпарол Заветника и председник Заветника Стефан Стаменковски

Платформа садржи суштинска програмска начела и предлоге Заветника по питању решевања клучних и актуелних друштвено-економских и политичких проблема са којима се данас суочава српски народ.

Делегати су једногласно прихватити предложену платформу и тиме потврдили темељни политички програм Српског сабора Заветници у наредном периоду, који представља нови почетак за све чланове али и почетак краја актуелног режима који спроводи погубну политику противну српским националним интересима.

Милица Ђурђевић, портпалол српских Заветника, за Србин.инфо

„Политичка платформа нашег првог конгреса носи назив „Отпор окупацији“ јер су Косово и Метохија, као и Српска Крајина под страном окупацијом. Такође, Република Српска је стално под ударом Запада који хоће да укине њено постојање. Због тога Српски Заветници сматрају да је веома битно да Република Србија као гарант Дејтонског споразума учини све да опстане Српска и недозволи њен нестанак.

Такође сматрамо да се Црна Гора и народ у њој налазе под својеврсном окупацијом јер је путем лажираног референдума ова српска земља издвојена од матице Србије, а Срби из Црне Горе грубо одвојени од осталог српског народа.

Заветници се залажу и за хитно решавање косовског проблема и том контексту тражимо моментално прекидање Бриселских преговора са шиптарским окупаторима на Космету јер су они довели само до тога да је Влада Србије корак по корак прихватила незевисност Косова прихватајући истовремено као нормално стање да се у таквој квази држави укидају и непризнају никаква људска и политичка права косметским Србима.

Зато Српски Заветници траже да се прекину и преговори Србије са Бриселом, око уласка Србије у ЕУ, јер они доводе до тога да се Србија одриче дела по дела своје територије ради неких интеграција које српском народу досада ништа добро нису донеле.

Исто тако, ми сматрамо да је 5.октобра 2000. године извршен државни пуч у Србији који је довео до тога да су после њега све досадашње власти биле нелегитимне и под страном западном контролом јер служе интересима Вашингтона и Брисела. Због свега наведеног је потребно да се српски народ одупре садашњој окупацији, а Српски сабор Заветници ће све учинити да у том отпору сигурно буде у првим редовима“, закључује за Србин.инфо Милица Ђурђевић.

Данијел Игрец, Србин из Словеније, члан Заветника

„Српски сабор Заветници сматра српску дијаспору као неотуђиви и неодвојиви део српске државе и српског народа и због тога ми имамо доста чланова и симпатизера из целога света, свугде где живе Срби, који као ја активно учествују у раду Заветника или нашем покрету помажу на разне начине.

Иначе, Срби у расејању су генерално патриотски расположени и њима су најближе родољубиве политичке опције у самој Србији. Ја сам сам имао потребу да активније помогнем мајци Србији и дуго сам се размишљао како то да учиним. Зато сам дуго анализирао и посматрао све политичке опције у Србији и лично се уверио да су Заветници једини они који оно што говоре то и спроводе директно на терену, што је примерно утицало на мене да се придружим Српском сабору Заветника“, закључује за Србин.инфо Данијел Игрец, члан Заветника који је рођен, живи и ради у Словенији.

Извор: Србин.инфо