Прочитај ми чланак

ПРВИ ИНТЕРВЈУ МАНДАТАРА ЗОРАНА ЗАЕВА: Ако регион хоће у ЕУ морамо да сарађујемо!

0

Зоран Заев, кандидат за премијера Македоније, у ексклузивном интервјуу за Курир, првом после добијања мандата за састав нове владе од председника Ђорђа Иванова, каже да је то порука да се нелагодности у Македонији завршавају.

– Долази ново време, време реформи и наш брзи пут за пуноправно чланство у ЕУ и НАТО.

Да ли то значи да Македонија излази из политичке кризе у којој се налазила последњих неколико месеци?

– Чин давања мандата је почетак завршетка политичке кризе у Македонији, убеђен сам. Надам се да ћу предлог за састав владе парламенту дати за десет дана, можда чак и мање. До краја месеца имаћемо нову реформску владу. Желим сарадњу са будућом опозицијом, она нам треба. Заједно треба да доносимо законе, за које је потребна двотрећинска већина. Драго ми је што смо сви заједно на нашој агенди за пуноправно чланство у ЕУ и НАТО. Моја порука свима је сарадња, а ако желимо да успемо, требају нам пријатељи из Европе и света, али први наши пријатељи су наши суседи и у том правцу нам је потребна подршка, ту је и Република Србија. Већ сам рекао да су Срби наш братски народ и надам се да ћемо ми политичари радити за бољу будућност и грађана Србије и Македоније. Ми у будућности морамо да унапредимо нашу сарадњу.

Говорите о регионалној сарадњи, али сведоци смо да се у последње време оживљава говор мржње. Каква ће бити ваша политика када је реч о региону?

– Препознатљив сам као политичар који се једнако понаша према свима. То је типично за моју мултиетничку Македонију, али реално и ЕУ заснива свој напредак и своје планове на разумевању и различитостима. Оно што смо постигли у Македонији јесте да имамо потпору свих различитих етничких заједница. Објединили смо све различитости, чак се десило и мултирелигијско обједињење. То је будућност за Македонију, то је будућност и за регион. Ако ми сарађујемо, и ЕУ ће нас поштовати више. Верујем да цео регион има само једну будућност, а то је да иде и постане део ЕУ.

Који ће бити ваши први потези да се смање тензије у Македонији? Рекли сте да хоћете да сарађујете са опозицијом.

– Већ смо одржали неколико састанка у парламенту да донесемо заједничку одлуку о наредним локалним изборима. Верујем да ћемо сарађивати преко институција, у међусобном разумевању и интересу свих грађана Македоније.


Поменули сте Србију. Како видите сарадњу две земље?

– Србија је наш братски народ. Ми смо хришћани, православци, истовремено нас веже заједничка прошлост у бившој Југославији. Обавеза нас политичара је да побољшамо сарадњу. Најважнија је економија, али има простора да сарађујемо на пољу безбедности, образовања, здравства, културе, спорта и свега што нас веже.