Прочитај ми чланак

ПРВИ ЧОВЕК РТС-а: И камермани и премијер се извинили после емисије

0

Како за Данас незванично кажу запослени у РТС, камермани често причају међусобно, што може да буде иритантно и може да деконцентрише госте и новинаре.

Бука камермана у студију РТС изазвала је премијера Србије Aлександра Вучића да у сред интервјуа који се уживо преносио реагује и утиша их.

Како за Данас објашњава Драган Бујошевић, директор РТС, камермани су разговарали и то је био повод премијерове реакције. Он наводи, да се премијер после емисије извинио камерманима зато што их је упозорио, а и камермани су се извинили председнику Владе зато што су били гласни.

Како за Данас незванично кажу запослени у РТС, овакве ситуације у живим емисијама нису неуобичајене. Тачније, камермани често причају међусобно, што може да буде иритантно и може да деконцентрише госте и новинаре. Саговорници Данаса зато разумеју реакцију премијера. Наши саговорници наводе да камермани обично буду упозорени током трајања реклама или у паузама снимања. Међутим, то у недељу увече током интервјуа са премијером није било могуће учинити јер није било рекламног блока.

Подсетимо, премијер Aлександар Вучић гостовао је у недељу увече на РТС у емисији ОКО, после више месеци непојављивања на јавном сервису. У тренутку када га му је новинар Горислав Папић постављао питања о рушењу објеката у београдском насељу Савамала, Вучић се обратио неком иза камере замоливши за тишину, те је наставио да одговара на питања.

Aлександар Вучић је рекао да је дошао на РТС јер сматра да је крив што је раније говорио да неће гостовати на јавном медијском сервису, а не зато што је сагласан са свим што је РТС радио. Додао је да неће да хвали све што је на РТС-у, али да РТС има слободу да ради шта хоће.

„Да ли вам је неко довео неког новинара и да ли вас неко дира?“, упитао је Вучић. Додао је да нико није доведен ни промењен у РТС-у по налогу СНС-а и да је то први пут да ниједна партија нема утицај на РТС. Како је рекао, његово једино право је да одговори. „Једино што ћу вас питати – то су паре, а то вам не иде тако сјајно као држави. Желим вам много више успеха“, рекао је премијер.

Реакције

Недим Сејдиновић – председник Независног друштва новинара Војводине

Требало би да премијер Вучић више пажње посвети превазилажењу психичког дисбаланса и духовне нестабилности која прати савременог човека, а њега поготово. У томе му може много помоћи један дужи одмор и редовна јога. Његов дужи одмор био би окрепљујући за целу земљу.

Ђорђе Вукадиновић – политички аналитичар и посланик

Није ово први пут да је премијер Aлександар Вучић нервозан и љут. Он је очигледно увек нервозан када год се помене Савамала. То је јасан доказ његове несигурности и нечисте савести по том питању. Јасно је да он рачуна да ће се изнуривањем прича око Савамале заташкати и зато се увек нервира када га неко питање о Савамали враћа на ту тему.

Вукашин Обрадовић – председник Независног удружења новинара Србије

Aлександар Вучић се и у овој емисији понашао у складу са својим схватањем да је председник Владе по функцији уједно главни и одговорни уредник свих медија у Србији. У складу са маниром „тишина тамо“, он не прави разлику између министара, новинара, а сада је изгледа одлучио да се позабави и камерманима.

Лила Радоњић – новинарка 

То ми лични на драмску паузу. уследила је после питања о Савамали фантомској групи за извођење радова и ноћном рушењу. Драмска пауза је служила да се скрене пажња, узме ваздух и пролонгира одговор, а минимализује проблем.