Прочитај ми чланак

Првановић: Подвала и превара, а не избори, догодиће се 21. јуна

0

Не треба пристати на оно што ће се догодити 21. јуна, јер то нису избори већ једна врста подвале и преваре, а јачег средства од бојкота не видим, осим свеопште грађанске побуне, рекао је истраживач на Институту за физику Слободан Првановић.

Првановић сматра да ниједно окупљање не треба да се деси док постоји опасност да се грађани заразе, али само одлагање избора, ако није праћено променом услова, нема никаквог смисла.

Foto: Printscreen/YouTube/N1

Ако ће то што су спаковали за 21. јун да одложе за септембар, онда то није битно, битни су услови, рекао је он за Н1.

Јавност је после штрајка глађу Бошка Обрадовића добила још један доказ у каквом систему и каквој дражви живимо, а одговор Радио-телевизије Србије на његов захтев испод је сваког нивоа, оценио је Првановић.

Сва три штрајкача глађу имали су право да се обрате на РТС и та кућа је требало да о том догађају обавести грађане и допусти им да кажу који су им разлози за штрајк.

Обрадовић је требало да захтев прошири на сву тројицу, као што је и Александар Мартиновић требало да прошири захтев да тужилаштво реагује по сијасет случајева, објаснио је Првановић.

Говорећи о порукама из Брисела да сви треба да изађу на изборе и да бојкот није решење, Првановић је рекао да томе не треба да придајемо велику пажњу.

Није потребно да подржавају власт или опзицију, већ принципе на којима је ЕУ саздана, а тога у Србији нема и о томе треба да воде рачуна.

Ово нису никакви услови, унапред је све познато и ако би пристала да учествује опозиција би дала легитимитет огромној подвали и превари. То не смемо да дозволимо, истакао је.

Атмосфера је у земљи прилично наелекртисана и на ивици да пређе у грађанске сукобе, не грађански рат – већ сукобе, до којих лако може да дође, упозорио је Првановић, додајући да је зато предложио да се покрене дијалог представника власти и опозиције.

„Да седну за један сто да се договоре да се смире страсти. У НИН-у излази текст са таквим предлогом председника САНУ Владимира Костића, што свим срцем подржавам. Очекујем да ће и власти и опозиција позитивно реаговати на тај позив и да ће то тога доћи, рекао је Првановић.

Говорећи о стању у медијима, он је оценио да је ситуација катастрофална. Производе се лажне вести, лажи о којекавим догађајима, претеривања свакакве врсте, језива ситуација је што се тиче медија и РЕМ би морао хитно да реагује и да то среди, закључио је Првановић.