Прочитај ми чланак

Прштало у Скупштини: Гашић позвао све да погледају спорна два минута…

0

Седница Скупштине Србије на којој би требало да се расправља о смени министра полиције Братислава Гашића, јуче је отказана јер се у сали појавило само двадесетак посланика власти, па није било кворума. Нова седница заказана је за данас у 10 сати, али постоји сумња да ће се поновити јучерашњи сценарио. Опозиција каже да је реч о опструкцији рада парламента, којом власт покушава да спречи расправу о одговорности Гашића за две трагедије које су се десиле у Србији.

18:02

Готова седница, нова најављена за среду

Седница Скупштине завршена је у 18х, нова је најављена је за среду у 10х.

17:43

Ћута Пастору: Где сте ви јуче?

Александар Јовановић Ћута упитао је посланика СВМ-а Балинта Пастора где је био јуче…

17:12

Брнабић: Ако се ви вратите на власт ,ја верујем да ћемо ми бити у затвору

Премијерка Србије Ана Брнабић обраћајући се посланицима у Скупштини, рекла је да „заиста верује“ да ће завршити у затвору, ако на власт дође садашња опозиција.

16:59

Гашић о два минута снимка: Снимци потхрањени у сториџима Путева Србије, свако може да види

Говорећи о два минута снимка са наплатне срампе Дољевац, министар полиције је рекао:

„Дошла је тамо нека телевизија и почела да прича о два минута снимка. Исто питање ми је поставио и председник, о чему се ту ради, каква су то два минута. Позвао сам породицу да дође, одговор је био, не можемо имамо некаквог посла. А тај посао је био интервју за Н1. Ево ја их данас опет позивам, не ради се о једној камери, ради се о четири камере са наплатне рампе. Све су потхрањене у сториџима Путева Србије и они су дужни да их чувају десет година наредних. Свако, па и породица може без икаквих проблема да тражи од њих, суд, тужилаштво… Онда је изашао ваш адвокат, па каже неће породица без адвоката неће да гледа. Па добро, нек дође и адвокат, ја нисам рекао ни да дођу с адвокатом ни без адвоката. Дођите да видите, јавно их позивам, али сте одмах осудили урекли „па то ће неко да монтира“. Све оно што је тражило тужилаштво, суд, све је то предато…“, рекао је Гашић.

16:36

Гашић о сликама Вучића и Колувије: „Знате ли колико слика ја имам где су неки криминалци“

Министар полиције Братислав Гашић каже да је више теза извукао о томе шта су разлози за његову оставку.

„Не знам да ли да кренем од ових избечених очију и претњи како ћу да будем хапшен од људи који ду усвојим срединама покрали све што су могли или да одговорим на приче које криминалци износе бранећи себе. Кренућу прво знате ви имате право као посланици да кажете све то, а да то сутра не добије епилог пред судом, а лично бих волео да се з а ово што је рекао претходни говорник пред судом докаже ко лаже. Одговорно тврдим да са Предрагом Колувијом постоји из октобра месеца, значи шест месеци пре хапшења, само једна једина порука а то је „Честитам вам дан БИА“ и „Хвала вам, ове године нећемо славити“. И то свако од вас, свако од новинара може да види. Никакве контакте, никакве везе…“, рекао је Гашић и додао:

„Кренули сте целу причу око Јовањице нападом на председника, на мог шефа. Па кад сте изгубили на суду и кад се то испоставило као чиста лаж, да то нема никакве везе. Налазио се као привредник на неким скуповима. Па шта то значи? Знате ли колико ја слика имам где се налазе неки криминалци који имају теретане, на неким великим скуповима. Е, онда данас долазе да сведоче људи који да би одбранили свој криминал, имају право и да лажу пред судом. Али, не заборавите да постоји изјава његовог шефа, која је у потпуној контрадикторности“, рекао је Гашић и додао да је на полицијској значки Колувијиној био број значке човека из Трстеника.

„Кога ви лично познајете, који вам је комшија и коме сте запослили супругу. Причаћемо и о измишљених два минута на наплатној рампи Дољевац“, рекао је Гашић одговарајући Алексићу.

16:15

Ђукановић о Јелени Зорић, Н1, Нова С и новој Озни

Одговарајући на оптужбе Мирослава Алексића, посланик СНС Владимир Ђукановић је рекао:

„Показао је кадар из једне Јутјуб емисије. И врло сам поносан на ту емисију, јер је убила компллектну архитектуру измишљене афере. Кад каже неко кажњени сте у Адвокатској комори. Јесам, али није још правоснажно. Имам право жалбе. И то је врло важно, зато што је дотични господин комплетну аферу базирао на полуинформацијама из истраге да креира аферу прогона и своју политичку каријеру да гради на грбачи других. Е, тако се данас говори о афери Јовањица, где се цитира један сведок, има их двојица, који месецима нису смели да дођу. А онда долазе темпирано кад се измишља афера према Братиславу Гашићу, припрема се цела медијска логистика, Јелена Зорић, Н1, Нова С… Ми данас имамо пресуђивање у медијима, нову Озну, а ваљда је он замислио да ће бити шеф Озне. А надам се да ће једног дана одговарати и завршити у затвору“, рекао је Ђукановић.

16:01

Алексић показује фотографије Вучића и Колувије: „Сами сте се уплели у своје кучине“

Образлажући зашто је неопходна смена Братислава Гашића, Мирослав Алексић је указао премијерки и на данашње саслушање у Специјалном суду једног од полицајаца који је хапсио Предрага Колувију.

„Он је данас причао о детаљима сусрета с Колувијом. Знате кога је спомињао и на кога се Колувија позивао? На тадашњег шефа БИА Братислава Гашића, и инспектор каже да је показивао преписку с Гашићем и говорио „Па, ја сам ваш. Ово је државни посао“. Па је говорио о Веселину Милићу. И каже то није никаква афера, већ фабрика за производњу марихуане. Ви немате проблема са мном, ви имате проблем с вама, премијерка. Ово је проблем, погледајте, ово је председник скупштинског Одбора за правосуђе, човек који води емисију с тим Предрагом Колувијом“, рекао је Алексић алудирајући на посланика СНС Владимира Ђукановића.

Затим је рекао да је Колувија „где год да се окренеш“, што доказују фотографије са многим функционерима СНС.

„Ево га овде 2015. године у Москви с председником Вучићем на привредном самиту. Па ево тадашњег министра Вулина, са Предрагом кОлувијом сарађивао, дружио се. То најбоље показује колики је страх да се сазна истина. Да видимо ко је од политичара учествовао, ко га је штитио, коме је слао поруке, коме се јављао… сами сте се уплели у своје кучине“.

15:46

Алексић премијерки: Прочитајте мој стенограм, можда ту нешто нађете

Седница је настављена, говори предлагач, шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић.

„Сат и 15 минута је председница Владе одговарала на моје излагање и то најбоље говори о њеној свести и савести, аи непознавању тога чиме се бави и функције коју обавља. Мођете да ме зовете како хоће, не можете ме увредити, после оне псовке у овом дому кад сте ме увредили. Прозивате нас за кворум, а да ниједном нисте рекли зашто сте то урадили. Зашто нисте дали кворум, ви из већине? На овом списку се налази 118 народних посланика јуче уписаних да подигну путне трошкове. Ако је нас из опозиције било 60, 70 шта је с осталима који у се уписали а нису ушлу у салу? Кажете, премијерка, да опозиција није препоручила ниједну меру након трагедија. Да ли сте ви премијерка чули захтеве протеста „Србија против насиља“? Да ли сте чули за смену РЕМ-а, за одузимање националних фреквенција Пинку и Хепију као меру зато што крше закон? Да ли сте чули за смену руководстав РТС-а? Да ли сте чули за забрану штамапања таблоида који годинама шире мржњу и блуд? Да ли сте чули за смену министра Гашића који седи поред вас? За смену Александар Вулина? Да вам појасним то нема на Пинку, јер се не преноси, али да вам кажем овде у пленуму Скупштине пошто кажете да ниједну једину меру нисмо предложили. Кажете да не видите одговорност Братислава Гашића, ништа вам није јасно. То једино ви не видите, исто као и за ове захтеве, па вас молим да прочитате мој стенограм. Можда ипак ту нешто нађете на шта би требало да одговорите везано за одговорност Братислава Гашића“, рекао је Алексић и додао:

„Има ли одговорности министар Гашић и за то што сакрива два минута снимка са наплатне рампе Дољевац, који се сад нуде породици Глигоријевић. Да ли ћете да одузмете оружје Звонку Веселиновићу и Петру Панићу Пани, пробајте да ми одговорите на то. Кажете све функционише у полицији. ако је тако кажите ми за директора полиције је л’ га има или га нема?“, упитао је Алексић премијерку.

15:12

Премијерка пробија све рокове

Посланик Уједињених Јанко Веселиновић прокоментарисао је на Твитеру обраћање Ане Брнабић у Скупштии.

„Најдужи говор у историји имао је Фидел Кастро говорећи у УН, који је говорио 4.29 минута. Ана Брнабић говори већ 52.44 минута и не планира да стане. Након блокаде Скупштине са кворумом ово је нова опструкција да се не чује опозиција“, написао је Веселиновић.

14:09

Орлић одредио паузу

Посланици настављају са радом за 60 минута.

14:05

Ана Брнабић говори дуже од сат времена: Опозицији нуди изборе уместо смене Гашића

Премијерка Србије Ана Брнабић, док је образлагала зашто Братислав Гашић не би требао да подноси оставку, говорила је о опозицији, „фотошопираним фотографијама“, прошлости, Косову… Она је закључила да није за смену Братислава Гашића, јер је, како каже, потребно „чувати људе који одговорно раде свој посао.

„Не знам да је постојао министар унутрашњих послова који је било толико отворен за разговор са представницима цивилног друштва. Нисам за смену Братислава Гашића, можете да добијете и више од тога. Можете да добијете оставку читаве Владе, уколико то будете желели. Након тога иду избори. Власт у Србији се мења само демократским путем, на изборима, ако то желите – добродошли сте. Нисам спремна као председница Владе и шеф тог тима да ми било ко други кадрира у тиму и да ми се кадрира на улици“, рекла је она.

14:01

Фотографије из Скупштине: Подршка народу на КиМ и глумцима

Фото: Србин.инфо – Н.С.

13:09

Брнабић набрајала имена посланика опозиције који нису дошли на седницу, Ћута добио две опомене

Велика бука настала је у тренуцима кад је премијерка Брнабић почела да говори о посланицима опозиције који се, како је рекла, нису појавили на седници Скупштине.

„Ту није био Небојша Зеленовић, ни Ђорђе Микетић, ни Стефан Јовановић, ни Радомир Лазовић, Синиша Ковачевић. А јутрос ни многи други. Они не могу да се удостоје да се појаве на свом радном месту“, рекла је она.

Током говора Ане Брнабић, Владимир Орлић се обратио Александру Јовановићу Ћути, ком је поручивао да у „тишини слуша шта Брнабић говори“.

„Упристојите се човече“, рекао је Орлић, а затим у свега неколико секунди изрекао две опомене Александру Јовановићу.

12:52

Брнабић: Нисам разумела шта је одговорност Братислава Гашића

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је да није разумела из излагања Мирослава Алексића шта је одговорност Братислава Гашића.

Фото: Србин.инфо – Н.С.

 

12:51

Јованов упалио вређалицу

Миленко Јованов, посланик СНС, рекао је, реагујући на излагања Мирослава Алексића, да се опозиција понаша као да је Србија њена.

„Ви се понашате као да вама Србија припада. Кажете да је вас 300.000 улици. Ево, ја вас частим са још 200.000. 500.000 вас је на улици. И вас 500.000 ће да одлучи како ће да живи 6 милиона. Па, тешко. То ћете на изборима морати да покажете. Ви радите оно што нама преписујете. Што се тиче свих осталих ствари, поведите рачуна… Ништа ново нисмо чули, ниједну нову информацију“, рекао је он.

Јованов се у једном тренутку осврнуо и на Александра Јовановића Ћуту за ког је рекао да хоће „са милион Турака да освоји власт у Србији“.

„Само се плашим да се не врати као жена од султана“, рекао је он.

12:43

Гашић се смеје док Алексић говори

12:33

Алексић о Ани Брнабић

Алексић се обратио премијерки Ани Брнабић подсећајући је на срамну фотомонтажу коју је направила након протеста.

„Притом, усред ове трагедије ви, госпођо Брнабић, фотошопирате вашу фотографију да би пониживали грађане који шетају. Три Синише Малог, три Ане Брнабић и три Александра Вучића. То говори о вашој свести о овој трагедији. То се дешавало недељу, две после трагедије. Ви сте председница Владе Србије. Од 2012. године креирате атмосферу у друштву, какво год оно даје. Не можете очекивати да глумци буду одговорни, пољопривредници буду одговорни, здравствени радници… Ви сте ти чија се политика спроводи од 2012. године. Све што се дешава данас, добро или лоше, је резултат ваше политике. Мени је жао што и даље немате свест о томе. Жао ми је што се нисте пробудили, ни после ове трагедије након које се нека деца више никада неће пробудити. Јако ми је жао. То показујете сваког дана. То показује и ваш врховни вођа“, рекао је Алексић обраћајући се Ани Брнабић.

12:15

Алексић: Цртате мету свима који се не слажу са вама

Представник предлагача и шеф посланичке групе Народне странке, Мирослав Алексић, рекао је да су грађани Србије имали прилику да виде током претходних недеља како се власт и опозиција понаша.

„Мени је драго што ћу имати прилику да образложим зашто је један од захтева и институционална одговорност. То значи да они који управљају државом Србијом и имају највећу одговорност. У конкретном случају министар полиције Братислав Гашић, шеф БИА Александар Вулин и министар просвете Бранко Ружић, који је већ поднео оставку“, рекао је Алексић

Он је навео да му је жао што се након великих трагедија ни за милиметар ништа у друштву није променило.

„Данас медији и даље таргетирају, људе, грађане Србије. И даље се пропагира мржња и насиље. Имамо ситуацију да су глумци ти који су на удару власти. Да се они називају којекаквим именима и да им црта мета. Таргетирају се професори, здравствени радници, људи из свих сфера друштва… Свако ко подржи захтеве протеста бива стављен на црну листу и црта му се мета на челу“, рекао је Алексић.

12:12

Стигли Брнабић и Гашић

Владимир Орлић отворио је претерес по 3. тачки дневног реда ванредне седнице, а која се тиче предлога за смену министра полиције Братислава Гашића. На седницу су позвани председник и чланови Владе Србије. Орлић је поздравио премијерку Ану Брнабић и министра Братислава Гашића који су дошли у парламент.

Фото: Србин.инфо – Н.С.

 

12:07

Јанковић: Оно јуче је била саботажа парламентарне демократије

Народни посланик Владета Јанковић поздравио је чланове СНС због тога што су дошли на седницу.

„Уз напомену да оно што се јуче десило, господине председничке има своје име… То се зове саобтажа парламентарне демократије“, рекао је Јанковић.

11:51

Миливојевић: Где је крај насиљу СНС

Посланик Демократске странке Срђан Миливојевић упутио је питање полицији и тужилаштву шта су предузели поводом ужаса у Батајници, чији актер је био Милан Бојовић, члан СНС, који је насрнуо на 14 година старог дечака.

„Дечак је био са друштвом на рођенданској прослави. Након чега су изашли напоље. На тој прослави добио је петарду коју је бацио у напуштену кућу. Тада се појавио Бојовић и питао ко је то урадио, дечак је одмах казао да је он то урадио. Није ћутао и није се крио. Истог тренутка Бојовић је почео неконтролисано да урла на дете, левом руком га је стегао око врата, примењујући полицијски захват познат као ‘крагна’ и почео је да дави дете. Десном руком је спустио главу детета, заврнуо му руке и почео дете да вуче ка тој напуштеној кући, тврдећи да је кућа његова, иако је реч о кући за коју мештани тврде да је годинама напуштена и девастирана. Кад је дете, уз помоћ грубе силе увео у кућу, треснуо га је о зид и том приликом је дете ударило главом о исти, због чега је касније повраћало. Цео инцидент је снимљен мобилним телефоном од стране друге деце“, рекао је Миливојевић на седници Скупштине.

11:21

Опозиција планирала да остане у сали

Народни посланик Јанко Веселиновић написао је на друштвеној мрежи Твитер шта је био план опозиције у случају да је власт одбила да омогући кворум за рад.

11:18

Павићевић: Надам се да су се колеге из власти одмориле

Посланик Зелено-левог клуба Ђорђе Павићевић захвалио се Орлић зато што је, како каже, пустио посланике уђу у салу у парламента.

„Поздравио бих колеге из владајуће већине и надам се да су се јуче одморили након одлагања ове седнице“, рекао је он.

Фото: Србин.инфо – Н.С.

 

11:17

Овог пута има кворума

Применом електронског система за гласање председавајући Орлић је утврдио да је у сали парламента присутно 167 народних посланика.

„Јесте ли се макар захвалили посланицима већине“, питао је Орлић опозицију.

11:05

Посланици полако долазе на своја радна места

Сваког момента очекује се да почне седница Скупштине Србије која је померена са 10 на 11 сати због проблема са кворумом. Судећи по првим кадровима из парламента, седница би овог пута требало да се настави, с обзиром на то да су и напредњаци дошли у већем броју него претходних пута.

10:06

Нема кворума, седница се одлажена сат времена

У сали је тренутно 66 посланика, па председник Скупштине Владимир Орлић поново одлаже седницу на сат времена.

09:53

Опозиција објавила детаље следећег протеста

На конференцији за новинаре у Скупштини Србије, представници опозиције изнели су план за следећи протест „Србија против насиља“.

Он ће бити одржан у суботу, испред Скупштине.

„Одатле ћемо се упутити Булеваром краља Александра до Славије, преко Славије до Аутокоманде и одатле до Мостарске петље”, рекао је шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић и додао да ће се обратити јавне личности и жртве режима.

Биће окупљање и у Новом Саду, Нишу и Крагујевцу. Велике саобраћајнице ће бити блокиране три сата, од 18 до 21 сат.

09:51

Посланици СНС нису дошли на седницу, али су се пријавили за трошкове пута

Посланик Народне странке Ђорђе Станковић рекао је да се представници власти нису појавили на седници, али су се пријавили за надокнаду за трошкове пута.

09:50

Премијерка није ни дошла у Скупштину

Посланик Уједињених Павле Грбовић рекао је да премијерка Ана Брнабић, кој аје требало да присуствује седници, није ни дошла у зграду Скупштине.

„Више од 130 посланика је било у згради. Ана Брнабић није ни крочила у скупштину, што ће рећи да је реч о унапред припремљеној представи. Добар позив за наредни протест „Србија против насиља“, написао је Грбовић на Твитеру.

09:48

Јуче није било кворума, власт се сакрила

Јуче је у сали било укупно 74 посланика, што није било довољно за почетак седнице. Иако је било јасно да на седници нема посланика власти, председник Скупштине Владимир Орлић пребацио је одговорност на опозицију.