Прочитај ми чланак

ПРОЗАПАДНИ МЕДИЈИ ОЧАЈНИ: Николићев Рус прст у око САД, ЕУ и Вучићу

0

Томислав Николић је именовањем за конзула Србије Генадија Тимченка, руског милијардера који је због Украјине на црној листи Запада направио “рупу” на путу наше земље ка ЕУ, али и у односима са Александром Вучићем.

Tanjug

Томислав Николић је именовањем за конзула Србије Генадија Тимченка, руског милијардера који је због Украјине на црној листи Запада направио “рупу” на путу наше земље ка ЕУ, али и у односима са Александром Вучићем.

Николић је, међутим, изјавио да никада није ни претпоставио да ће било ко у свету имати нешто против новог почасног конзула Србије.

С друге стране, АП је оценио да би овај потез “канцеларије проруског председника Србије могао додатно да закомпликује положај Србије на Западу” и додаје да је “Тимченко Путинов пријатељ и бивши џудо партнер чије је лично богатство процењено на више милијарди долара, зарађених махом у пословима око енергетике”.

Политички аналитичар Душан Јањић тврди да га Николић све више подсећа на Слободана Милошевића.

– Сви греше који не верују у оно што Николић говори, а он је причао да је још његов деда волео Русију и да је то сасвим нормално. За њега је бити близак пријатељ са Путином најбоља препорука за место почасног конзула Србије. Као некада Милошевић, и Николић данас има потребу да се приближи неком вођи, али овим чином показује да не поштује велики део међународне заједнице, односно Европску унију и САД, пошто га не занима чињеница да је Тимченко на листи санкција због Украјине. Тако се понашао и бивши председник Украјине Виктор Јануковић – каже Јањић и наглашава да је Николићев потез дошао у несрећни час по премијера и Владу пошто је у Србији све јаче антиевропско расположење, а у ЕУ унији антисрпско размишљање.

И у Центру за регионализам сматрају да је сада ривалство Николића и Вучића постало прилично видљиво.

– До сада су водили фронт иза завесе, али како се буду ближили избори за председника то ће бити све уочљивије. Није тајна да у СНС постоје две струје: једни су за ЕУ, а други нису спремни да у потпуности прихвате тај пут – наглашава Александар Попов, директор овог центра.

Он додаје и да не очекује жестоку реакцију Запада због Тимченка пошто до тога није дошло ни када је Србија одбила да уведе санкције Русији.

Због тога што подржава политику руског председника, Тимченско се од 2014. налази на црној листи САД. То је, бар по његовом објашњењу, и разлог зашто су САД покренуле пре две године истрагу и против њега и његове кипарско-швајцарске фирме “Гунвор”. Тимченко је тада казао да је то покушај напада на Путина. Власник је приватне инвестиционе компаније “Волга група” која се специјализовала за улагања у енергетици, транспорту и инфраструктури. Са богатством које је процењено на 11,4 милијарди долара, заузима пето место на “Форбсовој” листи најбогатијих Руса.